Het verschil tussen een aanbouw of uitbouw woning is dat je bij een aanbouw een afzonderlijke ruimte aan het hoofdgebouw toevoegt. Bij een uitbouw wordt een bestaande ruimte van de woning vergroot. Bij beiden wordt het gebouw dus uitgebreid, waarbij de nieuwe ruimte vanuit het hoofdgebouw toegankelijk is.
Fundering maken aanbouw of uitbouw
De basis van de meeste bouwprojecten is de fundering, zo ook bij een uitbouw of aanbouw. Voor een fundering maken, moet er als eerste een gat gegraven worden van minstens 60 cm diep. Dit zorgt namelijk voor een sterke fundering aanbouw en uitbouw, waarbij deze in de winter niet bevriest. Er zal een funderingsbekisting worden geplaatst, waarna het beton wordt gestort. Lees hier meer informatie over een fundering maken.
Muren bouwen: binnen- en buitenmuur
Voor een aanbouw of uitbouw wordt er zo goed als altijd dubbele muren geplaatst, zowel een binnen- als een buitenmuur. Voor een binnenmuur plaatsen kan er gekozen worden tussen een kalkzandsteen binnenmuur en een betonblokken muur. Voor de buitenmuur gebruik je metselstenen. De meest gebruikte formaten voor binnenmuren zijn betonblokken van 30x10x20 cm en kalkzandsteen lijmblokken van 43,7x10x19,8 cm. Voor metselstenen kan je kiezen uit bijvoorbeeld waalformaat, hilversumformaat, renoformaat en dikformaat metselstenen.
Isolatie: thermische en akoestische isolatie
Een goede isolatie bij een uitbouw of aanbouw is cruciaal. Deze ruimtes worden vaak als een verlengde van het huis gebruikt, bijvoorbeeld als keuken, slaapkamer of extra kamer. Daarbij is het belangrijk dat zowel de warmte in de zomer als de kou in de winter buiten blijft. En natuurlijk ook andersom, dat de warmte in de winter binnen blijft. Vaak wordt er glaswol gebruikt voor de thermische isolatie van de muren en het dak. Je kan daar bijvoorbeeld Naturoll 032 glaswol isolatie voor gebruiken. Glaswol werkt ook goed als akoestische isolatie. Wanneer er kozijnen worden geplaatst, kies dan voor kozijnen met driedubbel glas.
Keuze van het dak: schuin of plat dak
De meeste mensen kiezen voor een plat dak op hun aan- of uitbouw. Daarbij is bitumen dakbedekking het meest populair. Door één of twee lagen aan te brengen, zorg je ervoor dat het dak waterdicht is. Als alternatief kan je ook kiezen om een schuin dak met dakpannen aan te leggen. Dit kost meer werk en is ook een stuk duurder. Vooral bij een plat dak is een goede hemelwaterafvoer belangrijk, aangezien veel water een slechte invloed heeft op de duurzaamheid van de dakbedekking en te veel water instortingsgevaar kan veroorzaken.
Verschil tussen een uitbouw of aanbouw?
Ga je een uitbouw of aanbouw realiseren? En wat is het verschil aanbouw en uitbouw eigenlijk? Vaak worden deze twee soorten ruimtes die aan het hoofdgebouw worden toegevoegd door elkaar gehaald. Een aanbouw is een afzonderlijke ruimte die aan het hoofdgebouw wordt gebouwd en bij een uitbouw wordt een bestaande ruimte van het hoofdgebouw verlengd.
Mocht je nog vragen hebben met betrekking tot de uitbouw of aanbouw en de materialen die je daarvoor nodig hebt? Neem dan gerust contact op met één van onze adviseurs van Brok Bouwmaterialen. We helpen je graag een stapje verder bij de realisatie van extra ruimte aan jouw woning.