Dit moet je weten: vijf veelgemaakte fouten tijdens een uitbouw
Er kan natuurlijk altijd wat misgaan, maar dat betekent niet dat je opnieuw in de, voor ons, bekende valkuilen hoeft te stappen. Als je voorbereid bent op de onderstaande vijf punten dan wordt het gegarandeerd eenvoudiger om een uitbouw succesvol af te ronden.
Het is in ieder geval belangrijk, ongeacht of je alles uitbesteedt of niet, dat je ook in het gesprek met de aannemer beslagen ten ijs komt. Ook in dit geval is het belangrijk de onderstaande vijf punten goed door te nemen.
Het (niet) aanvragen van de juiste vergunning: de omgevingsvergunning
Het bouwen van een uitbouw mag niet altijd vergunningsvrij. Of je een vergunning aan moet vragen hangt af van je gemeente. Voor elke plaats en soms zelfs voor elke wijk kunnen weer andere regels gelden. Het is echter zo dat we kunnen stellen dat over het algemeen een vergunning niet verplicht is als de uitbouw binnen de maximale diepte van 2,5 meter blijft. De uitbouw mag dan sowieso niet aan de voorzijde of straatzijde van je huis worden geplaatst. Komt de uitbouw achter je huis, dan hoef je geen vergunning aan te vragen.
Het belangrijkste om te weten is dat je zo snel mogelijk contact op moet nemen met je gemeente. Het aanvragen duurt namelijk vaak zes tot twaalf weken.
TIP - Voor de omgevingsvergunning heb je bouwtekeningen nodig die de juiste technische informatie bevatten. Bij de dienst bouw- en woningtoezicht van je gemeente kan je alvast alle originele tekeningen van je woning opvragen.
Bespaar niet op het materiaal
Probeer altijd aan de lange termijn te denken bij een uitbouw, ook bij het aanschaffen van de materialen. Een aanbouw is namelijk iets waar je op de lange termijn plezier van wilt hebben. Bespaar dus niet op noodzakelijke materialen, maar kies juist voor materialen waar de vakman ook mee wil werken.
Bespaar dus bijvoorbeeld niet op isolatie. Een goedkope isolatie bespaart in eerste instantie wel, maar op de lange termijn bespaar je juist wanneer je een hogere isolatiewaarde gebruikt. Zo kan je namelijk besparen op de stookkosten. De investering wordt zo weer terugverdiend.
Daarnaast wil je ook niet dat het dak na een aantal jaar gaat lekken. Door voor hoogwaardige dakbedekking te kiezen voorkom je toekomstige lekkages.
Kies de juiste aannemer om mee samen te werken
Het komt geregeld voor dat er zonder al te lang nadenken wordt gekozen voor de, op papier, goedkoopste aannemer die direct kan beginnen. Dit kan goed uitpakken, maar wij zien geregeld het tegendeel.
Een aannemer zal wekenlang bij je over de vloer komen. Dus kies een aannemer die met je meedenkt en waarmee je op één lijn zit. Daarnaast moet je goed letten op:
- Of de aannemer is aangesloten bij Bouwgarant.
- Of de aannemer werkt met onderaannemers. Als er wordt gewerkt met derden is de kans op vertragingen groter.
- Welke referenties de aannemer heeft en probeer deze referenties ook te bezichtigen.
- Of er posten op nacalculatie in de offerte zitten. Hoe minder posten op nacalculatie, hoe beter.
TIP - Om onvoorziene kosten en andere onduidelijkheden te voorkomen, leg je de afspraken met de aannemer vast. Probeer echt alles vast te leggen op papier, hoe klein deze afspraken ook mogen zijn.
Vergis je niet in de logistiek
Het is een goede stap om zelf alle materialen te bestellen voor de uitbouw, desondanks zien we nog steeds dat men zich vergist in de logistiek. Voor een grotere uitbouw is natuurlijk meer materiaal nodig dan voor een kleine uitbouw, maar over het algemeen is er 25.000 kilo aan materiaal nodig. Deze hoeveelheid aan materiaal is niet eenvoudig met een enkele kruiwagen te verplaatsen. Houdt hier rekening mee. Het kan dus ook verstandig zijn om het materiaal te laten bezorgen in plaats van het zelf op te halen.
Daarnaast is het onverstandig om materiaal op diverse plaatsen te bestellen, wellicht is dit goedkoper, maar dit kan ook voor logistieke problemen zorgen. Bijvoorbeeld als het ene materiaal er al wel is, maar het andere nog niet.
Hanteer een realistisch budget
Het is handig om met een budget te werken bij een uitbouw. Helaas zien we vaak dat het gestelde budget niet realistisch is. Achteraf blijkt de uitbouw meer te hebben gekost dan aanvankelijk gepland. Probeer in de begroting dus ook posten mee te nemen zoals de kosten van de architect en van de vergunningen. Ook de kosten voor de decoratie en het meubileren van de uitbreiding behoren bij het budget.
Zorg er altijd voor dat je buiten het budget nog geld beschikbaar hebt voor eventuele noodgevallen.
TIP - Vergeet niet om je buren in te lichten tijdens een uitbouw. Doe dit op tijd en niet als alle materialen al op het erf staan.