Stap 1: Maak een bouwtekening
Voordat je begint met bouwen, zal er eerst een bouwtekening gemaakt worden. Een bouwtekening is nodig om een bouwvergunning te krijgen en voor jezelf om te weten wat het eindresultaat zal zijn. Denk hierbij aan meerdere dingen, zoals: de afmeting van de schuur, welke materialen er gebruikt worden, wat voor fundering eronder komt en waar de schuur komt te staan. Klik hier voor meer info over de bouwtekening.
Stap 2: Toestemming vragen om te bouwen
Voordat je iets op jouw eigendom kunt bouwen, vraag je aan de plaatselijke gemeente om een bouwvergunning.
Zodra je alle noodzakelijke goedkeuringen hebt ontvangen, vraag je de bouwvergunning aan. Om het proces te versnellen kun je de bouwtekening van de schuur indienen. Je kunt de plannen zelf tekenen of laten tekenen door een constructeur.
De bouwinspecteur zal de plannen bekijken om ervoor te zorgen dat de schuurtje voldoet aan alle lokale en nationale bouwverordeningen. Als er overtredingen zijn, zal de inspecteur je daarop wijzen en je oplossingen aanbieden die aan de voorschriften voldoen. Klik hier voor meer info over regelgeving.
Stap 3: Grondbewerking en fundering
Wanneer alle goedkeuringen en vergunningen zijn ontvangen is het tijd om de locatie van de schuur schoon te maken. Verwijder alle takjes, wortels, onkruid, rotsen, en andere hindernissen. Egaliseer de vloer indien nodig. Trek met behulp van een krijtlijn of palen een schets van het grondvlak van de schuur op de grond.
Nu is het tijd om te beginnen met graven. Het bouwen van een krachtige basis is belangrijk voor de veiligheid van het schuurtje. De minimumdiepte voor een sterke fundering is 60 cm. Dit zorgt ervoor dat de fundering in de winter niet bevriest. Je kunt hiervoor een graafmachine huren of zelf met een schep aan de gang gaan. Dit ligt aan de grootte van de fundering. Je wilt dat de basis van het gat overal waterpas is.
Vervolgens maak je de funderingsbekisting. Lees onze Fundering maken pagina voor een uitgebreide uitleg over hoe je precies een fundering kunt maken.
Stap 4: De muren metselen/lijmen
De volgende stap is om de muren te gaan metselen. Wanneer je kiest voor een binnen- en buitenmuur, is het slim om ook isolatie aan te brengen. Denk bij het metselen van de muren aan de juiste technieken zodat het een stevige constructie wordt. Klik voor meer informatie over hoe je een kalkzandsteen muur lijmt, een muur van betonblokken metselt en een muur metselt van metselstenen op de desbetreffende links.
Stap 5: Maak het dak erop
Hiervoor kun je kiezen voor of een plat dak met bitumen of een schuin pannendak. Dit zijn de meest voorkomende opties. Een plat dak is goedkoper, maar een schuin pannendak kan er mooier uit zien.
Stap 6: Elektriciteit en verwarming
De volgende stap is het aanbrengen van de elektriciteit en de verwarming. Dit is allebei optioneel en ligt puur aan waar je de schuur voor wil gaan gebruiken.
Stap 7: Afwerking van de materialen
Als laatst worden de materialen afgewerkt. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je de binnen en/of buitenkant wilt sausen en schilderen. Zorg ervoor dat als je met kalkzandsteen als buitenmuur werkt, dat je het wel goed afwerkt, anders kan het vocht opnemen en kunnen er scheuren ontstaan.