Product toegevoegd

In welke afmetingen zijn metselstenen te krijgen?

Metselstenen zijn er in vele soorten en maten. Hieronder zullen we verder ingaan op de verschillende afmetingen en vormen die beschikbaar zijn.

Afmetingen van metselstenen

Je zult merken dat er op de website van Brok Bouwmaterialen allerlei afkortingen naar voren komen met betrekking tot de verschillende formaten en vormen. In dit artikel wordt stilgestaan bij de verschillende metselformaten, de afkortingen die gebruikt worden en de toepassing van elk type metselsteen. Per type steen zullen de afmetingen worden besproken. Dit zijn de standaardmaten. De baksteen blijft een natuurproduct en dat wil zeggen dat er maatafwijkingen kunnen voorkomen. Wanneer de maatvoering van het metselwerk gevoelig is voor afwijkingen, dient uitgegaan te worden van de werkelijke steenafmetingen zoals die op het werk worden aangegeven.

De verschillende formaten metselstenen

Waalformaat
Afkorting: WF 
Afmetingen: 210 x 100 x 50 mm 
Circa aantal/m²: 75

Een van oudsher veel toegepaste steen in de bouw. De steen heeft veel combinatiemogelijkheden en leent zich uitstekend voor nostalgische huizen.

Hilversumsformaat
Afkorting: HF
Afmetingen: 225 x 105 x 42 mm
Circa aantal/m²: 83

Het raadhuis in Hilversum is ontworpen door W.M. Dudok. Hij heeft voor dit project een speciaal formaat baksteen laten bakken, nu bekend als Hilversumsformaat. Door het smallere en langere formaat oogt deze baksteen elegant en kan hij gebruikt worden voor een langwerpige uitstraling.

Dikformaat 
Afkorting: DF 
Afmetingen: 210 x 100 x 65 mm 
Circa aantal/m²: 61

Sierlijk, sfeervol en solide. Dat is de dikformaat ten voeten uit. Gegarandeerd jarenlang onbezorgd genieten. Het dikformaat is iets forser dan de waalformaat, maar nog steeds uitstekend geschikt voor de bouw van een huis of een uitbouw.

Renoformaat 

Afmetingen: 210 x 100 x 55 mm 
Circa aantal/m²: 67

Vernieuwend, veelzijdig en robuust: dat typeert het renoformaat metselstenen. Ontdek een oplossing die niet alleen een eigentijdse uitstraling biedt, maar ook de solide basis vormt voor een duurzame renovatie. Het renoformaat, met zijn unieke eigenschappen, is speciaal ontworpen om aan de behoeften van renovatieprojecten te voldoen.Deze metselstenen zijn geschikt voor allerlei toepassingen zoals binnenmuren en buitenmuren.

Welk formaat baksteen is het meest gebruikt?

Metselstenen zijn er in verschillende afmetingen en vormen. Het is overigens per land verschillend welk formaat baksteen het meest gebruikt wordt. In Nederland is waalformaat baksteen overduidelijk het meest populair. Je kunt er vanuit gaan dat bij zeker 9 op de 10 woningen metselstenen van waalformaat zijn gebruikt. De waalformaat metselsteen is verkrijgbaar in 210 x 100 x 50 mm. Tevens wordt dikformaat metselsteen ook veel toegepast. Deze steen is 15 mm dikker dan waalformaat en is 210 x 100 x 65 mm.

Daarentegen is vechtformaat weer 10 mm dunner, waardoor de vechtformaat afmeting 210 x 100 x 40 mm is. Het hilversumsformaat met een afmeting van 225 x 105 x 42 mm wijkt ietwat af. Dit formaat baksteen is langer en smaller en heeft daarmee een elegante uitstraling op de gevel.

Bovengenoemde afmeting metselstenen zijn in Nederland het meest populair en lijken veel op elkaar. Er zijn naast deze meest gebruikte metselstenen ook nog andere formaat bakstenen verkrijgbaar. Zoals de rijnformaat baksteen met een afmeting van 180 x 87 x 41 mm en de ijsselformaat baksteen afmeting 160 x 78 x 41 mm. Bekijk alle formaten metselstenen in onze online shop.

Welke factoren bepalen de uitstraling van de gevel?

De factoren die de uitstraling van de gevel bepalen zijn de afmetingen van de metselstenen, het voegmiddel en vooral de kleur baksteen. De meest voorkomende kleuren bakstenen zijn:

  • Oranje-rood
  • Rood-paars
  • Bruine bakstenen
  • Grijs-zwart
  • Wit-gele stenen
  • Een mix van diverse kleuren

Vroeger was het gebruikelijk dat de buitenkant van een woning uit één kleur bestond. Tegenwoordig worden juist verschillende kleuren metselstenen door elkaar gebruikt. Dit geeft de gevel een unieke en karakteristieke uitstraling.

Welke soort metselsteen kiezen?

Heb je moeite met het kiezen van het soort metselsteen? Wil je de structuur, afmeting en kleur in het echt zien? Dan raden wij je aan ommonsterstenen aan te vragen. Voor slechts 15 euro krijg je bij Brok Bouwmaterialen maar 2 verschillende steenmonsters toegestuurd via de pakketdienst. Ook te verzenden naar België. Je kan dan op je gemak de diverse stenen en kleuren bekijken en een beslissing nemen. Op deze manier weet je zeker dat je de beste metselstenen voor jouw bouwproject in huis haalt. 

Vormen van metselstenen

Op onze website wordt er niet alleen gesproken over formaten, maar ook de vorm is bij elke metselsteen te zien. Het vormen van metselstenen kan namelijk op verschillende manier gebeuren. In de industrie is er standaard sprake van vier hoofdtypen: vormbak, handvorm, wasserstrich en strengpers. Hieronder zullen deze vormen verder worden besproken.

Handvorm (HV)
De oudste methode voor het vormen van metselstenen is via handvorm. Het originele fabricageproces wordt bijna niet meer toegepast. Het oppervlak werd vroeger gekenmerkt door plooien en nerven. Tegenwoordig maakt men dit na door het oppervlak te bestrooien met zaagsel dat na het bakken een onregelmatige structuur achterlaat. Deze grillige structuur maakt deze bakstenen uniek.

Vormbak (VB)
Bij deze steen wordt klei in vormbakken geperst. De overtollige klei wordt vervolgens afgestreken. De steen heeft een strakke vorm met een regelmatig oppervlak. Deze stenen hebben een karakteristiek uiterlijk. Ze worden vaak gebruikt in eigentijdse en exclusieve projecten. Vormbakstenen geven karakter aan eigentijdse woningen.

Wasserstrich (WS)
Wasserstrich metselstenen hebben zowel een strakke als een onregelmatige oppervlakte. Door een mengelmoes van vormbak en handvorm is wasserstrich een unieke vorm. Eenmaal verwerkt geven de wasserstrich metselstenen een strakke uitstraling.

Strengpers (SP)

Veel bakstenen zijn tegenwoordig gemaakt door een strengpers. De klei wordt verwerkt in een machine en mallen worden niet gebruikt. De juiste maat wordt door de machine afgesneden, zodoende is bijna elke steenvorm mogelijk. Bovendien kunnen deze machines enorm snel produceren. De strengperssteen is te herkennen aan de strakke vorm.

Zoek je een specifieke (kleur) metselsteen?

Zoals gezegd zijn metselstenen in tal van afmetingen en vormen verkrijgbaar. Maar alleen met de juiste afmeting ben je er nog niet, je moet nu namelijk ook nog de juiste kleur uitkiezen. Daarom kun je bij ons een monstersteen aanvragen. Op deze manier kun je op JE gemak thuis de kleuren vergelijken. Als je vragen hebt over metselstenen, dan horen wij dit natuurlijk graag.

Bekijk hier de verschillende formaten en vormen metselstenen