Wil je graag meer weten over de bouw van een zwembad in jouw eigen tuin? Dan hebben wij goed nieuws voor je! Wij hebben namelijk de bouw van een zwembad in 7 eenvoudige stappen voor je op een rijtje gezet, zodat je precies weet wat er allemaal bij komt kijken. Zo wordt het bouwen van jouw eigen zwembad een stuk makkelijker en weet je zeker dat je niets over het hoofd ziet.
Stap 1: Locatie, vorm en grootte bepalen
De eerste stap bij het bouwen van een zwembad is het bepalen van de locatie, vorm en grootte. Maak een ontwerp op schaal en bepaal welke materialen je nodig hebt en wat het budget gaat zijn. Houd hierbij rekening met factoren zoals zonlicht, stroomvoorziening en voldoende ruimte rondom het zwembad.
Tip van Brok - Sla paaltjes in de grond en span er een touw tussen om een beter beeld te krijgen van de grootte van het zwembad. Vergeet daarnaast niet te controleren of je eventuele bouwvergunningen of toestemmingen nodig hebt! Kijk hiervoor op de omgevingsvergunning pagina van Brok
Stap 2: Gat graven
Als de locatie en grootte zijn bepaald, is het tijd om een gat te graven. Maak het gat ongeveer 1,5 meter breder dan het zwembad om voldoende werkruimte te hebben. Zorg ook dat het gat iets dieper is dan de uiteindelijke diepte, om zo genoeg ruimte te hebben voor de fundering. Je kunt dit zelf doen met het juiste gereedschap of het uitbesteden aan een vakman.
Tip van Brok - Let op bij het graven dat je geen belangrijke leiding of kabels kruist!
Stap 3: Beton storten
De betonvloer is een belangrijk onderdeel van het zwembad en moet 100% waterpas zijn. Wanneer dit scheef is, kan je dit niet meer herstellen. Voor een stevig resultaat kun je het beste gebruik maken van bouwstaalmatten. Plaats deze op de grond en giet vervolgens beton er overheen van minimaal 15 cm dik.
Tip van Brok - Veel mensen schakelen een specialist in om dit te doen, niet alleen om tijd te besparen, maar ook omdat het van cruciaal belang is dat het volledig gelijkmatig is. Anders kunnen er problemen ontstaan met lekkages. Bovendien is het vaak vele mate sneller en beter om een professional het beton te laten storten dan zelf beton te mixen en te bestellen.
Stap 4: Zwembadwanden bouwen
Als de betonvloer gedroogd is, kun je beginnen met het opbouwen van de wanden. Hiervoor kun je betonblokken gebruiken.
Werk vanaf de eerste rij omhoog, en zorg ervoor dat de blokken stevig in de mortel zitten. Plaats de betonblokken op de juiste plaats en controleer regelmatig of alles nog waterpas ligt.
De blokken worden bij voorkeur gemetseld met om de voeg een murfor strip. Dit maakt de weerbaarheid van de muren steviger. Doorgaans is verankering aan de vloer niet nodig.
Tip van Brok - Maak gebruik van wiggen om de blokken op hun plek te houden tijdens het drogen van de mortel.
Stap 5: Inbouwdelen toevoegen
Plaats de inbouwdelen zoals skimmers, inspuiters, inlaat, uitlaat en lampen in de betonblokken. Skimmers zorgen ervoor dat vuil en bladeren van het wateroppervlak worden verwijderd, terwijl inspuiters water terug in het zwembad brengen. Het is belangrijk om de juiste positie voor deze inbouwdelen te bepalen om ervoor te zorgen dat het zwembad goed functioneert. Verbind de inbouwdelen met PVC-leidingen en leg deze door de wanden van het zwembad.
Het plaatsen van inbouwdelen is over het algemeen een van de eenvoudigere stappen bij het bouwen van een zwembad, maar het kan soms lastig zijn om de juiste positie te bepalen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de skimmers in de buurt van de oppervlakte afvoer worden geplaatst, terwijl de inspuiters aan de tegenovergestelde kant van het zwembad moeten worden geplaatst. Dit zorgt voor een optimale watercirculatie en -filtratie.
Tip van Brok - Plaats verlichting! Verlichting zorgt niet alleen voor sfeer in het zwembad, maar het zorgt er ook voor dat je ook in de avonduren van het zwembad kunt genieten. Zorg ervoor dat de verlichting gelijkmatig over het zwembad is verdeeld en dat het voldoende licht geeft om het zwembad te verlichten.
Stap 6: Bodem- en wandvilt aanleggen en zwembadliner hangen
Verbind de inbouwdelen met PVC-leidingen en leg deze door de wanden van het zwembad. PVC staat ook wel bekend als ‘Liner’. Dit is een bekleding met een dikte van 75/100e. Het lijkt op een lekdichte, zachte zak die aansluit op de vorm van het zwembad.
Leg bodem- en wand vilt aan om de liner te beschermen tegen schimmelvorming en hang vervolgens de zwembadliner op. Het is belangrijk om geduldig te zijn en de juiste informatie te hebben om deze stap goed uit te voeren.
Wij raden aan om twee soorten PVC te gebruiken bij het aanleggen van het leidingwerk. Voor het ondergrondse leidingwerk is flexibel PVC de beste keuze en voor bovengronds leidingwerk raden wij hard PVC aan. Het aanleggen van het leidingwerk is op zichzelf niet moeilijk, maar het kan lastig zijn om de juiste volgorde te bepalen.
Tip van Brok - Liever zwembadfolie i.p.v. zwembadliner? Houd er rekening mee dat dit gelast moet worden en moet worden geplaatst door een expert.
Stap 7: Inbouw onderdelen afmonteren
Dit is hét moment om even stil te staan en trots te zijn op jezelf en geef jezelf die welverdiende schouderklop!
Het zwembad kan nu eindelijk gevuld worden met water en hierbij is het belangrijk om de liner / folie strak te trekken. Begin met het snijden van de liner op de juiste plaatsen terwijl je het zwembad beetje bij beetje vult met water tot net onder het inbouwdeel. Begin onderaan bij de lampen en werk langzaam omhoog. De skimmers moeten als laatste worden gemonteerd, omdat deze op het hoogste punt gemonteerd moeten worden.