Zelf vijver bouwen en geld besparen?
We geven je meer uitleg over hoe je zelf een vijver kan bouwen met betonblokken. En op welke wijze je geld kan besparen.
- Inmiddels hebben wij al meer dan 15.000 klanten geholpen bij hun eigen project
- Al meer dan 2.800 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 9.1
- Al ruim 1.000.000 betonblokken verkocht waarmee een vijver kan worden gebouwd
Laatste update: 4 april 2024
Waarom zelf een vijver aanleggen?
Waardestijging woning:
Door een vijver aan te leggen in je tuin, verhoog je de waarde van jouw huis. Een goed verzorgde en ingericht tuin werkt namelijk waardeverhogend.
Sneller bouwen:
Door zelf de bouwmaterialen in te kopen, kan je ook sneller starten met de vijveraanleg. Brok Bouwmaterialen heeft vrijwel alle materialen op voorraad liggen, zoals de betonblokken en verwerkingsmaterialen. Wij kunnen meestal al binnen één week leveren, waardoor je snel kan beginnen je vijver te bouwen.
Goedkoop vijver bouwen:
Door zelf de betonblokken en toebehoren online te bestellen bij Brok Bouwmaterialen, bespaar je tot 40% op de materiaalkosten. Dit in vergelijking met als je het via een tussenleverancier of aannemer besteld. Steek daarbij zelf je handen uit de mouwen, waardoor je ook nog eens bespaart op arbeidskosten.
Flexibel bouwen:
Bij een vijver zelf aanleggen, kan je bovendien zelf bepalen hoe deze eruit komt te zien. Je kunt het formaat, vorm, kleur en structuur helemaal zelf bepalen. Je houdt daardoor de regie en je kan bovendien jouw creativiteit er helemaal in uiten. Denk hierbij ook aan de decoratie om de vijver heen.
Zeven tips voor het bouwen van een vijver
Maak een plan van aanpak
Ga je een vijver aanleggen, metselen of bouwen, maar weet je nog niet precies wat je wilt? Zorg dan voor een exact plan voordat je de schop in de grond zet. Beginnen aan een mooie waterpartij is geen doen zonder een plan van aanpak.
Goede planning en tekening
Maak een gedegen tekening van de aan te leggen vijver en een bijbehorende planning. Een vijverplan kan gebruikt worden om bijvoorbeeld een siervijver of een koivijver aan te leggen. Ook een degelijke vijvertekening en het vooraf inwinnen van meningen van meerdere partijen kan je helpen bij het kiezen van de perfecte vijver voor jouw situatie. Je wilt tenslotte een koivijver of siervijver die goed functioneert en welke niet na een jaar al moet worden vervangen omdat de koivijver technisch niet in orde is.
Bouwen met betonblokken
Soms is het bij aankomende vijverbouwers niet geheel duidelijk of betonblokken ook gebruikt kunnen worden voor het bouwen van een vijver. Betonblokken zijn echter ideaal om hiervoor gebruikt te worden. Gebruik betonblokken van minimaal 14 cm dik wanneer je zelf een vijver gaat bouwen en metsel deze aan elkaar. Met betonblokken metselen kan je betrouwbaar werken en bovendien kan je het vrij gemakkelijk zelf doen. Wil je graag een zwemvijver? Dan kun je beter blokken van 20 cm dik nemen, want dan valt dit eigenlijk onder een zwembad bouwen.
Breng natuurlijke elementen aan
Om een vijver een natuurlijk aspect te geven, is siergrind onmisbaar. In en rond vijvers kan vrijwel elke vorm van siergrind of split worden toegepast. Spoel de goederen grondig af voordat je ze gebruikt. Siergrind kan je in de vijver gebruiken of daarbuiten, bijvoorbeeld voor een overgang. Denk hierbij aan een overgang tussen het terras en de siervijver, of gewoon als decoratief element rondom de vijver. Om een goede ligging te garanderen, is het aan te raden om split en/of zand als ondergrond te gebruiken.
Metsel een muurtje
Nadat je een stevige binnenwand voor jouw vijver hebt gebouwd, ga je verder met de bouw van een sierlijke buitenrand. Je kan de vijver een verlengstuk van je huis maken door gebruik te maken van metselstenen. Rechthoekige stenen worden altijd in dwarsrichting gelegd en nooit in de lengterichting. Dit verfraait niet alleen het aanzicht, maar versterkt ook de rand van de vijver.
Afwerking van de vijver
De afwerking van een vijver is heel persoonlijk. Er is geen standaard voor, want de afwerking moet namelijk bij jou en jouw tuin inrichting passen. Je mag dus gerust creatief zijn wat betreft de afwerking van jouw nieuwe vijver. Als je een zo natuurlijk mogelijke vijver wilt, die helemaal opgaat in jouw tuin, kies dan voor een afwerking met natuurlijke materialen of beplanting rondom de vijver. Als je een strakke vormgeving kiest, maak dan ook de rand modern en stijlvol. De mogelijkheden voor de afwerking zijn eindeloos, evenals de keuze opties voor het materiaal dat je ervoor wilt gebruiken.
Vijveronderhoud beperken
Beperk het vijveronderhoud, kies daarom een plaats waar niet al teveel bladeren van bomen en hagen je vijver kunnen vervuilen. Houd daarbij rond de siervijver ook wat plaats vrij om eventueel een klein vijverterras en een paviljoentje te bouwen. Dit kan je gebruiken om lekker te genieten van het leven in en rondom jouw vijver. Ook moet je de mogelijkheid hebben om elektriciteit tot aan je planten of visvijver aan te brengen. Je hebt namelijk elektriciteit nodig om de vijverpomp, beluchtingspomp, vijververlichting en tuinverlichting aan te sturen.
Stappenplan vijver bouwen met betonblokken
Vijver bouwen met betonblokken, waar start je? Wanneer je zelf een vijver gaat bouwen met betonblokken kan een stappenplan zeker van pas komen. We hebben een kort stapsgewijs plan voor je opgesteld wat je houvast geeft bij het bouwen van een vijver met betonblokken.
- Stap 1: Bepaal de locatie van de vijver.
- Stap 2: Graaf een kuil of laat deze graven waar je de vijver wilt aanleggen.
- Stap 3: Leg je drainage buizen van 75 mm pvc op de bodem voor je bodem drains. Fixeer ze op de plek met zand en cement. Zorg dat de opstaande buis altijd recht staat.
- Stap 4: Stort een betonnen vloer.
- Stap 5: Metsel met betonblokken een opstaande muur.
- Stap 6: Smeer de binnenkant van de vijverbak glad met cement, voeg eventueel glasvezel toe.
- Stap 7: Maak de binnenkant van de vijverbak met rubbercoating waterdicht. Dit voorkomt tevens de afgifte van giftige stoffen van de stenen aan het water.
Hoe besparen op het aanleggen van een vijver?
Als je zelf een vijver wilt aanleggen zijn er drie posten waar je op kan besparen.
Berekening van dikte betonblokken
Laat de dikte van de betonblokken en benodigde betonplaat door een specialist doorrekenen. Dit om scheuren of een tekort in materialen te voorkomen. De minimale dikte voor betonblokken bij het aanleggen van een vijver is 14 cm. Deze betonblokken zijn geschikt voor diverse toepassingen binnen de bouw.
Door de hoge kwaliteit en draagkracht zijn deze betonblokken geschikt voor een vijver bouwen. Laat je daarom altijd goed van te voren informeren voordat je start met een vijver bouwen met betonblokken. Meer informatie kan je opvragen via de prijsopgave. Onze experts geven je graag een gedegen advies voor de dikte van de betonblokken.
Inkoop bouwmaterialen
Een hele grote besparing bij zelf een vijver bouwen is de inkoop van de materialen. Indien je zelf de bouwmaterialen inkoopt bespaar je namelijk op de inkoopkosten. Ook als je zelf niet de vijver gaat bouwen, maar een aannemer dat laat doen, kan je alsnog zelf de materialen online bestellen. Dit geldt zowel voor de benodigde betonblokken als de verwerkingsmaterialen en bewapening (murfor).
Bij Brok Bouwmaterialen kan je direct online de benodigde betonblokken kopen en andere producten bestellen. Je bespaart daardoor tot zo’n 40% op de kosten. Dat is natuurlijk een snelle en lucratieve besparing. De betonblokken van Brok Bouwmaterialen zijn van hoge kwaliteit en zijn duurzaam. Daardoor zal je lang genieten van jouw nieuw aangelegde vijver.
Besparing op kosten aannemer
Ga je zelf een vijver bouwen, dan bespaar je natuurlijk helemaal op de kosten van een aannemer. Tel daarbij de kostenbesparing op de inkoop van de bouwmaterialen bij op en je komt tot een goedkoper alternatief voor een vijver aanleg. Indien je wat minder handig bent of geen tijd hebt om zelf een vijver aan te leggen in je tuin, dan kan je altijd een professional inhuren. Ook op een aannemer kan je besparen, als je het goed doet.
Vraag daarom altijd tenminste drie offertes aan bij verschillende aannemers die gespecialiseerd zijn in een vijver bouwen. Door met de aannemer af te spreken dat je zelf de bouwmaterialen besteld, kan je deze besparing alvast in je zak steken. Indien je de aannemer bijstaat bij de aanleg van jouw vijver, kan je wellicht nog een korting afspreken op de arbeidskosten.
Gemiddeld genomen zijn de arbeidskosten zo’n 40% van de aanneemsom. Indien je zelf meehelpt bij de bouw, profiteer je toch van een professional maar tegen een gunstiger tarief. Spreek van te voren een goede prijs af. Dit kan zijn in de vorm van een totaalprijs van de aanleg van de vijver of een uurloon.
Benodigde bouwmaterialen
Welke betonblokken voor een vijver gebruiken?
Met een vijver in de tuin haal je het meeste uit de natuur en kom je ook helemaal tot rust. Het water, de planten en dieren die dankbaar gebruik maken van de omgeving geven de tuin een sfeervolle uitstraling. Creëer het ultieme vakantiegevoel in je eigen achtertuin. Maar voordat je van jouw vijver kunt genieten, moet je deze eerst aanleggen. Betonblokken zijn de beste keuze voor een sterke en duurzame vijver.
De juiste betonblokken selecteren
Betonblokken zijn er in allerlei soorten en maten. Het is van cruciaal belang voor de aanleg van een vijver dat de betonblokken zowel de verwachte waterdruk als vocht kunnen doorstaan. De beste betonblokken die je kan kiezen zijn geschikt als vuilwerk en zijn tenminste 14 cm dik.
Zo zijn de betonblokken 30x15x20 cm de meest gebruikte betonblokmaat voor het maken van een vijverrand. Bereken de capaciteit van de vijver en de daaruit voortvloeiende waterdruk om de juiste maat en dikte van de benodigde betonblokken te bepalen. Uiteraard kan Brok Bouwmaterialen je daarbij ondersteunen.
Hoe maak je een vijver van betonblokken?
We geven je enkele suggesties voor het maken van een duurzame vijver uit een betonnen plaat en betonblokken:
- Laat een deskundige de dikte van de benodigde betonplaat en betonblokken berekenen om scheuren of materiaaltekort te voorkomen.
- Vergemakkelijk het werk door de betonblokken voor de muur in het midden van de betonplaat (fundering) te plaatsen.
- Om achteraf onaangename verrassingen te voorkomen, zorg je ervoor dat er vooraf een duidelijk plan van aanpak is opgesteld. En dat de noodzakelijke materialen qua hoeveelheid en prijs correct zijn berekend. Bouwmaterialenkopen.com kan je hierbij ondersteuning geven.
De kosten voor het aanleggen van een vijver
De kosten voor het aanleggen van een vijver zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zoals de omvang van het vijverproject, de materiaalkeuze en neem je wel of geen aannemer in de hand. Deze factoren zijn mede bepalend om de kosten te berekenen van een vijver aanleggen.
Wat we wel kunnen aangeven is dat je tot 40% op de materiaalkosten bespaart, door deze direct online bij Brok Bouwmaterialen te bestellen. Het hele jaar door kan je bij ons de benodigde materialen kopen, zelfs tijdens de Bouwvak. Wij leveren de bestelling aan huis af. Bovendien heb je ook de mogelijkheid om de bouwmaterialen op te halen, nadat je online een order hebt geplaatst. Het is maar net wat voor jou het beste uitkomt.
Wil je meer weten over goedkoop een vijver bouwen met betonblokken? Neem gerust contact met ons op, vraag een adviesgesprek aan of een vrijblijvende offerte voor de benodigde bouwmaterialen.
Wat kost het aanleggen van een vijver?
De kosten voor het aanleggen van een vijver zijn afhankelijk van meerdere factoren. Zoals de omvang van het vijverproject, de materiaalkeuze en neem je wel of geen aannemer in de hand. Deze factoren zijn mede bepalend om de kosten te berekenen van een vijver aanleggen. Wat we wel kunnen aangeven is dat je tot 40% op de materiaalkosten bespaart, door deze direct online bij Brok Bouwmaterialen te bestellen. Denk hierbij aan betonblokken en metselstenen, maar ook cement en zand.
Hoe diep moet een vijver zijn?
Het is verstandig om een vijver diep uit te graven en te plaatsen. Dit omdat een vijver anders snel dichtvriest in de winter of juist te warm wordt in de zomer. Verder zijn het soort vissen die je in de vijver gaat houden van belang. Zo hebben goudvissen minder ruimte nodig dan koi karpers.
Wat moet er op de bodem van een vijver?
Doorgaans wordt hier grind voor gebruikt. Hier kunnen micro-organismen goed in gedijen en kunnen de vijverplanten ook goed groeien.