Laatste update: 5 maart 2024
Je wilt je huis verbouwen, zoals de badkamer verbouwen of keuken uitbouwen, maar heb hiervoor eigenlijk verzekeringen nodig? Zoals een rechtsbijstandsverzekering of een CAR verzekering? Een ongeluk zit altijd in een klein hoekje, je kan daarom maar beter vooraf uitzoeken welke verzekeringen je nodig hebt bij huis verbouwen.
Heb je een eigen woning, dan is een woonhuisverzekering verplicht, ook wel opstalverzekering genoemd. Met een woonhuisverzekering ben je verzekerd als je huis beschadigd raakt door iets waar je zelf niets aan kan doen. Denk hierbij aan schade door brand, wateroverlast, blikseminslag of storm (vanaf windkracht 7), neerslag, inbraak en diefstal. Schade die je zelf aan je woonhuis veroorzaakt, wordt niet vergoed. Dus ga je verbouwen en raak je daarbij de waterleiding, dan heb je pech.
Wanneer je aan het verbouwen bent, kan je meestal niet alle bouwmaterialen veilig binnen in je huis opbergen of achter een slot en grendel zetten. Vaak worden de bouwmaterialen dan ook buiten in de tuin gezet, maar de kans op diefstal is natuurlijk altijd aanwezig. Kan je diefstal van de bouwmaterialen verzekeren? Ja, je bent namelijk voor diefstal van bouwmaterialen verzekerd via je opstalverzekering.
Is het verstandig om een rechtsbijstandsverzekering bij de verbouwing af te sluiten? Wanneer je de verbouwing aan je huis laat uitvoeren door een externe partij, zoals een aannemer, dan is het zeker verstandig om een rechtsbijstandsverzekering verbouwing af te sluiten. Bij een rechtsbijstandsverzekering heb je de keuze uit verschillende rubrieken, waaronder de rubriek ‘wonen’.
Mocht er onverhoopt een conflict ontstaan met de aannemer, dan kan je bij de rechtsbijstandsverzekeraar aankloppen. Deze beoordeelt waar jij recht op hebt, en kan ook de aannemer in gebreke stellen als de werkzaamheden niet correct zijn uitgevoerd. Let wel op, de wachttijd voor een rechtsbijstandsverzekering is meestal 3 maanden na de ingangsdatum van de verzekering. Zorg dus dat je op tijd de rechtsbijstandsverzekering voor verbouwen afsluit.
Een CAR verzekering is in de bouw een begrip. CAR staat voor Construction Allrisk verzekering. Deze verzekering dekt de materiële schade die ontstaat tijdens de bouw of montage van gebouwen en installaties, zoals schade door brand, storm of diefstal. Maar juist ook de schade door een bouw-, ontwerp- of constructiefout. Een standaard opstalverzekering dekt het risico van bouwwerkzaamheden niet. Een CAR verzekering is een bouw-, montage- en aansprakelijkheidsverzekering in één.
Een doorlopende CAR verzekering dekt meerdere bouwprojecten per jaar met een maximum bouwperiode van 24 maanden. Deze verzekering wordt gekozen door aannemers, ZZP’ers in de bouw en bouwbedrijven.
Voor een particulier die zelf een verbouwing gaat uitvoeren is de aflopende CAR verzekering geschikt. Deze bouwverzekering sluit je namelijk af voor een eenmalig bouwproject. Vraag de verzekeraar naar de voorwaarden.
Een algemene CAR verzekering dekt de volgende schades, daarbij zeggende dat het ook afhangt van welke rubrieken je verzekert.
Schade door:
Naast de standaarddekking kan je ook nog extra dekkingen meeverzekeren voor materiële schade aan het verzekerde werk, wettelijke aansprakelijkheid, bestaande bezittingen, noodzakelijke hulpmaterialen tegen schade of diefstal en persoonlijke bezittingen. Wat de extra dekkingen precies inhouden, legt de verzekeraar uit.
Wanneer je zelf een verbouwing gaat uitvoeren, kan je als eigen opdrachtgever een CAR verzekering afsluiten. Een bouwverzekering voor particulieren wordt de CAR verzekering Particulier genoemd. Dit is een onmisbare verzekering voor jouw verbouwing. Zoals huis verbouwen, keuken verbouwen of badkamer verbouwen. Waarom? Omdat tijdens het bouwproces een ongeluk in een klein hoekje zit. Ook als je beste vriend je meehelpt bij de verbouwing en er een ongeluk gebeurt, wie betaald dan de kosten? Hiervoor bestaat de CAR verzekering particulier.
Als opdrachtgever ben je eindverantwoordelijke. Of je nu zelf de verbouwing uitvoert of deze deels of geheel door een aannemer laat uitvoeren. Wanneer je een aannemer het werk laat uitvoeren, kies je natuurlijk een bouwbedrijf die volledig verzekerd is. Maar weet je waarvoor hij verzekerd is? Stel dat deze aannemer de architect heeft weggelaten uit zijn bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering. En de schade wordt veroorzaakt door een ontwerpfout. Dan is deze schade niet via de aannemer gedekt.
Als opdrachtgever ben je wettelijk aansprakelijk voor alle schade aan objecten en personen op de bouwplaats. Een CAR verzekering geeft je gemoedsrust. Je beschermt jezelf tegen de mogelijkheid van ongedekte schade aan of rond het verbouwingsproject. Een ander voordeel is dat als de aannemer failliet gaat, de verzekeraar de bouwschade rechtstreeks aan de opdrachtgever uitkeert, in dit geval ben jij dat dus.
Uiteraard kan je kosten besparen op de verzekeringen die je nodig hebt bij huis verbouwen. Dit kan je doen door:
Mocht je nog vragen hebben over de verschillende bouwverzekeringen? Neem dan gerust eens contact op met de deskundigen van Brok Bouwmaterialen. Wij voorzien je graag van advies en natuurlijk van de juiste bouwmaterialen, die je online bij ons tegen een voordelige prijs besteld.
Door middel van een bouwverzekering zorg je ervoor dat je ingedekt bent als er schade ontstaat tijdens bouwwerkzaamheden. Hierbij kan je denken aan storm, brand, instorting of diefstal.
Zo goed als alle aannemers zijn verzekerd. Dit kan je controleren door te vragen of de aannemer is aangesloten bij BouwGarant.
Zorg dat je een opstalverzekering hebt en geef de verbouwing door. Als deze voldoet aan de voorwaarden van de verzekeraar, dan is de basisdekking voldoende. Zo niet, dan zal er nog een aanvullend pakket nodig zijn.
Dat kan zeker. Door een particulier CAR-verzekering af te sluiten, ben je gedekt voor materiële schade van het gehele bouwproject.