Een aanbouw heeft vaak het doel om meer woonruimte en wooncomfort te creëren. Dit betekent ook dat jouw woning in waarde gaat stijgen. Je verwacht wellicht dat de overheid daar niet aan gaat meebetalen, maar in sommige gevallen kan je toch een subsidie aanvragen. Bijvoorbeeld wanneer je een aanbouw voor een gehandicapt of ouder persoon bouwt. Of als je veel rekening houdt met duurzaamheid. We geven je meer uitleg hierover.
Senioren en gehandicapten hebben meer zorg nodig, daar is geen misverstand over. Om deze zorg te kunnen bieden in de huidige woning, is het vaak nodig om de woning te verbouwen of een aanbouw te maken. Zo heeft de persoon in kwestie een eigen vertrouwde plek, als ook de benodigde zorg binnen handbereik. Dit soort woningaanpassingen komen soms (!) in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
Echter, je mag niet standaard ervan uitgaan dat je de WMO-subsidie krijgt. Je kan een aanvraag indienen, waarbij de gemeente de vrijheid heeft zelf te beslissen hoe ze met deze WMO-regeling omgaan. Je begrijpt dat dit tot grote onderlinge verschillen leidt. Bij de ene gemeente krijg je misschien wel de subsidie, terwijl de buurtgemeente de subsidie aanvraag direct afwijst.
De ISDE-subsidie (Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing) die de overheid uitgeeft is bedoeld energiebesparende maatregelen binnen de bestaande thermische schil. Daarom is het helaas niet mogelijk om een ISDE-subsidie te krijgen voor een aanbouw. Maar als je de aanbouw duurzaam maakt, dan zijn er wel enkele opties.
Een kleine aanbouw heeft vaak een plat dak. Wanneer je van het platte dak een groen dak maakt, kan je in sommige gemeentes een subsidie daarvoor krijgen. Wanneer je de aanbouw voorziet van goede isolatie en dubbelglas, kan je zelfs in enkele gevallen ook een lening krijgen tegen een verlaagd tarief. De investering die je doet, komt namelijk ten goede van de CO2 uitstoot. De werkzaamheden om de aanbouw te isoleren vallen bovendien onder het lage btw-tarief van 9%. Dit lage tarief geldt voor de arbeidskosten en de kosten van de bouwmaterialen.
Bij een aanbouw horen natuurlijk ook bouwmaterialen die je nodig hebt. Door bij Brok Bouwmaterialen de materialen direct in te kopen bespaar je tot wel 40% op de bouwkosten. Hierbij maakt het niet uit of je zelf de verbouwing uitvoert of laat uitvoeren door een aannemer. Wanneer je met een aannemer werkt, maak dan de afspraak dat jij de bouwmaterialen inkoopt, zodat je deze besparing rechtstreeks in je zak steekt. Neem voor meer informatie over bouwmaterialen kopen contact op met ons enthousiaste team. We geven je ook graag advies wel materialen je nodig hebt voor je aanbouw. Ben je benieuwd naar voorbeelden van andere klanten die een aanbouw hebben gemaakt? Kijk dan op onze aanbouw/uitbouw voorbeelden pagina!
Je verwacht het niet, maar in sommige gevallen is dit mogelijk. Denk hierbij aan een subsidie uit het WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, een ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) en bij een duurzame verbouwing.
Senioren en gehandicapten hebben meer zorg nodig, daar is geen misverstand over. Om deze zorg te kunnen bieden in de huidige woning, is het vaak nodig om de woning te verbouwen of een aanbouw te maken. Dit soort woningaanpassingen komen soms in aanmerking voor een vergoeding vanuit de WMO (Wet Maatschappelijke Ondersteuning).
Helaas is dit bij een aanbouw niet mogelijk. De ISDE-subsidie (Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing) die de overheid uitgeeft is bedoeld energiebesparende maatregelen binnen de bestaande thermische schil. Wanneer de aanbouw duurzaam wordt gemaakt, dan zijn er meer mogelijkheden.