Zelf een Stal Bouwen met betonblokken, makkelijk én goedkoop!
Door zelf de materialen te bestellen voor een paardenstal, koeienstal, pluimveestal of kalverenstal, bespaar je direct op de bouwkosten. We leggen je uit waarom je met betonblokken een goedkope stal bouwen kan.
- Inmiddels hebben wij al meer dan 15.000 klanten geholpen bij hun eigen project
- Al meer dan 2.800 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 9.1
- Al bijna 1.000.000 betonblokken verkocht waarmee een stal kan worden gebouwd
Laatste update: 14 januari 2024
Voordelen stal zelf bouwen
De voordelen van een stal zelf bouwen met betonblokken zijn onder andere:
- Tot 40% kostenbesparing op bouwmaterialen, door zelf de betonblokken en verwerkingsmaterialen direct online bij ons te bestellen.
- Bespaar duizenden euro’s wanneer je geen arbeidskosten hebt.
- Je bent helemaal vrij in de maatvoering en het design. Dit kan je volledig afstemmen op jouw smaak en behoeftes.
- Een goede stal komt de gezondheid van jouw dieren en vee ten goede, waardoor je op de lange termijn bespaart op dierenarts kosten.
Stalbouw kosten
Het is lastig om aan te geven wat de stalbouw kosten exact zullen zijn. Dit is namelijk afhankelijk van de meerdere factoren. Zoals de omvang van het bouwproject, de kosten voor vergunningen, het budget en de inrichting van de stal. Maar ook de materiaalkeuze, isolatie, fundering en afwerkingsniveau.
Wel kunnen we je beloven dat je tot 40% stal bouwen kosten bespaart, door direct de bouwmaterialen online bij ons in te kopen. Deze besparing is snel verdiend.
Houd in ieder geval rekening met deze vijf dingen
Gebruik een goede bouwtekening
Een goede bouwtekening is van belang voordat je start met deze klus. Op een bouwtekening staat de juiste maatvoering, zodat je ook de benodigde materialen exact kan bestellen. Te veel materialen inkopen die je niet meer gebruikt, is zonde van het geld. Met een goede bouwtekening voorkom je faalkosten bij zelf een stal bouwen. Klik hier voor meer info over de bouwtekening.
Bouwmaterialen online bestellen
Zodra je de bouwtekening hebt opgesteld of hebt laten maken, is het mogelijk om de bouwmaterialen in te kopen. Door de betonblokken en verwerkingsmaterialen online te bestellen in onze winkel kun je tot bijna de helft op de bouwmaterialen besparen. Daarna kan je zelf bepalen of je al dan niet met een aannemer de stal gaat bouwen. Indien je zelf de stalbouw op je neemt, bespaar je uiteraard ook flink op de arbeidskosten. Maar realiseer je wel dat dit een grote klus is.
Kostenbesparing met duurzame producten
Gebruik bij de stalbouw duurzame producten, welke een lange levensduur hebben. Betonblokken gaan tientallen jaren mee, waardoor je flink bespaart op onderhoudskosten. Daarnaast zijn betonblokken enorm sterk en weerbestendig waardoor ze uitermate geschikt zijn om te gebruiken voor de stalbouw.
Wel of geen isolatie bij stalbouw
Bedenk van te voren in de ontwerpfase of de te bouwen stal isolatie nodig heeft. Wat is de functie van de stal? Welke dieren worden er ondergebracht? Wil je de stal in de toekomst voor een ander doeleinde gebruiken dan in de eerste jaren? Indien er isolatie nodig is, kan je dit beter in de ontwerpfase al meenemen. Het achteraf aanleggen van isolerende betonblokken muren is duurder dan als je bij de plaatsing van de betonblokken al de isolatie aanbrengt.
Vergunning en subsidies stalbouw
Bij stalbouw is het van belang dat je in het bezit bent van de juiste vergunning voordat je start met zelf een stal bouwen. Een nieuwe stal bouwen kan er ook voor zorgen dat je hier een subsidie voor kan ontvangen. Indien je hier geen verstand van hebt, kun je hier altijd een adviseur voor inhuren. Als je in aanmerking komt voor subsidie of fiscale voordelen, verdien je de kosten van de adviseur dubbel en dwars terug.
Drie kostenposten om op te besparen
Er zijn bij stalbouw drie kostenposten waar je flink op kan besparen.
- Inkoop van benodigde bouwmaterialen voor stalbouw.
- Besparing op stalconcept.
- Arbeidskosten voor aannemer.
Inkoop van bouwmaterialen
Een grote besparing bij stalbouw is door de inkoop van de bouwmaterialen zelf te doen. Aan de hand van de bouwtekening en eventueel in overleg met de aannemer, kan je zelf de benodigde betonblokken kopen en direct online bestellen. Dit geldt overigens ook voor de verwerkingsmaterialen. Bij Brok Bouwmaterialen kun je tot ongeveer 40% van de totale kosten besparen door zelf de betonblokken te kopen, dan als je dit zou uitbesteden aan de stalbouwer. Dit is een flinke besparing, waarbij je niet inlevert op de kwaliteit van de bouwproducten.
De betonblokken zijn van hoge kwaliteit en hebben een lange levensduur. Wil je meer weten over betonblokken kopen bij Brok Bouwmaterialen? Neem dan eens contact met ons op. Onze experts staan je graag te woord en helpen je graag met de keuzes die je kunt maken. Overigens kan je de betonblokken ook direct online kopen in de shop. Door materialen zelf te bestellen kan je een aanzienlijk bedrag besparen, dan wanneer je dit door een aannemer laat doen.
Besparing op stalconcept
Een echte besparing realiseer je niet op de inkoop van de stalinrichting, maar veel meer in het stalconcept. Je kan bijvoorbeeld beter kiezen voor simpele standaard boxen die al vanaf 70 euro verkrijgbaar zijn. De duurdere uitvoeringen kunnen wel het dubbele kosten tot wel 200 euro per stuk. Je kan er ook nog voor kiezen om goedkopere boxen te laten maken door een staalconstructie bedrijf. Hiermee bespaar je ook al zo’n 10% op de kosten dan als je vergelijkbare boxen van een stal inrichting fabrikant afneemt.
De keuze voor voerbuizen in plaats van voerhekken is ook een slimme bespaaroptie. Een voerhek is namelijk drie keer zo duur. Bij melkstallen zorgt een goed doordacht stalconcept ook voor grote besparingen. Het creëren van diverse ruimtes voor robotstallen slokken niet alleen veel ruimte op het kost bovendien veel bouwtijd. Denk daarom van te voren goed na over de inrichting, maar vooral over het stalconcept.
Vraag bij verschillende aannemers offertes aan
Arbeidskosten zijn zo’n 40% van de aanneemsom. Hier kan je dan ook een forse besparing op behalen door zelf mee te werken aan de stalbouw. Indien je enige bouwkennis hebt, kan je de uitvoerdersrol op je nemen. Door zelf stal bouwen bespaar je helemaal op de arbeidskosten. Echter een grote stal bouwen gaat doorgaans gepaard met een aannemer.
Vraag tenminste vijf verschillende offertes aan bij aannemers. Spreek hierbij een vast bouwtarief af of kom een volledig aangenomen projectsom overeen. Calculeer niet alleen naar de besparing op de investering, maar neem in je totale stalbouw calculatie ook de uiteindelijke gebruikskosten mee. Leiden besparingen uiteindelijke tot een daling van de technische resultaten, dan is goedkoop duurkoop. Klik hier voor meer info over het vinden van een geschikte aannemer.
Zo bouw je zelf een stal
Een wat groter stalbouw project kan overweldigend zijn om aan te beginnen. Een stappenplan kan je ondersteuning bieden bij een nieuwe stal bouwen op landbouwgrond of in agrarisch gebied.
Stap 1: Ontwerp van de stal
Passende stallen, mooie architectuur, transparant, open, in het landschap ingepast, gecombineerd met weidegang kan veel toegevoegde waarde leveren aan de omgeving. Het ontwerp van de te bouwen stal is daarom bepalend. Als boer kan je bij het ontwerp van de stal of stallen ondersteuning vragen om duurzame, maar ook vooral een mooie en kostenbesparende stal te bouwen. Slimme en mooie architectuur hoeft niet altijd duurder te zijn.
Betrek daarnaast bij de ontwerpfase de aannemer en collega-boeren erbij. Op basis van praktijkervaring kunnen zij tips geven waarmee je geld kan besparen.
Stap 2: aanbouw of nieuwe stal bouwen?
Winst is ook te bereiken door te kiezen voor een nieuwe stal bouwen in plaats van aanbouw aan een bestaande stal. Het met elkaar verbinden en passend maken van twee stalen is duur. Vaak is het bijvoorbeeld gunstiger de oude stal te gebruiken voor jongvee en droogstaande koeien, en de nieuwe stal voor het melkvee. Een andere afweging is de mestopslag. Voor mestopslag in een silo buiten de stal kunnen voor veehouders vanaf circa 100 koeien een interessante besparing opleveren. Mestopslag onder de stal kost zo’n 57 euro per kuub. Terwijl mestopslag in een groot bassin ongeveer 20 euro per kuub is.
Het maken van goede afwegingen bij de stalinrichting zorgt voor forse besparingen. Zo valt een voergang aan de buitenzijde bijvoorbeeld duurder uit dan de traditionele gang in het midden. Bij de ontwerpfase valt ook het verkrijgen van de nodige bouwvergunningen. Informeer goed bij de gemeente of provincie welke vergunningen je nodig hebt voor de stalbouw.
Stap 3: stal bouwen met betonblokken
Bouw een stal zo veel mogelijk recht toe recht aan met zo weinig mogelijk luxe en architectonische snufjes. Hierdoor bespaar je flink op de kosten. Gebruik zo veel mogelijk standaard materialen en zorg dat de romp snel is gebouwd. Gebruik materialen die dit mogelijk maken en snel te verwerken zijn, zoals betonblokken.
Kies voor uitvoering in eigen beheer, mits jezelf over voldoende bouwkundige kennis en ervaring beschikt. Schakel anders een uitvoerder in die het verloop van de werkzaamheden voor jou in de gaten houdt. Door de bouw van de stal snel te laten verlopen middels betonblokken bespaar je flink op de arbeidskosten.
Stap 4: controleer alles tot in de puntjes
Bij het bouwen van een grote stal zal je ongetwijfeld gebruik maken van een aannemer die de daadwerkelijke bouw op zich heeft genomen. Bij afronding van het bouwproject is het daarom van belang om alles goed na te lopen. Houd daarbij de ontwerptekening bij de hand en controleer of de bouw volgens de tekening is volbracht.
Functioneert ook alles wat in de stallen is aangebracht, zoals ventilatie en verlichting. Indien er onvolkomenen aan het licht komen, is dit beter om direct met je aannemer op te nemen. Dit om eventuele latere discussies te voorkomen. Spreek daarom van te voren ook een nazorgtermijn en garantie met je aannemer af. Bij ingebruikname van de nieuwe stal kunnen er nog zaken naar voren komen, die tijdens de realisatiefase niet gezien zijn.
Wat kost het om een stal te bouwen?
Het is lastig om aan te geven wat de stalbouw kosten exact zullen zijn. Dit is namelijk afhankelijk van de meerdere factoren. Zoals de omvang van het bouwproject, de kosten voor vergunningen, het budget en de inrichting van de stal. Maar ook de materiaalkeuze, isolatie, fundering en afwerkingsniveau. Wel kunnen we je beloven dat je tot 40% stal bouwen kosten bespaart, door direct de bouwmaterialen online bij ons in te kopen. Deze besparing is snel verdiend.
Wat is de beste ondergrond voor een paardenstal?
Het is belangrijk dat de ondergrond van een paardenstal stalstrooisel van goede kwaliteit heeft. Een goede kwaliteit stalstrooisel is droog, reukloos en stofvrij.
Heb je een vergunning nodig voor een stal?
Bij stalbouw is het van belang dat je in het bezit bent van de juiste vergunning voordat je start met zelf een stal bouwen.