Welke materialen kun je gebruiken voor het maken van een scheidingswand?
- Inmiddels hebben wij al ruim tienduizenden klanten geholpen bij hun eigen project
- Al meer dan 2.800 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 9.1
- Al ruim 600.000 kalkzandstenen verkocht waarmee een scheidingswand kan worden gebouwd
Laatste update: 9 februari 2024
Je wilt een scheidingswand maken? Dit zijn de opties!
Je wilt een scheidingswand gaan maken en je bent op zoek naar het geschikte materiaal? Wij hebben enkele tips en uitleg voor je. Let op: een scheidingswand is verschillend van een binnenmuur, want een binnenmuur is een dragende muur.
Met een scheidingswand worden er extra ruimtes gecreëerd. Vaak wordt dit bijvoorbeeld gedaan voor het maken van een extra slaapkamer. Maar welke soort scheidingswand is nou het beste voor jouw situatie?
In principe zijn er 3 verschillende mogelijkheden:
Scheidingswand van gipsplaten
Het plaatsen van een tussenwand van gipsplaten is de eenvoudigste manier van de drie opties. Echter is de muur dan ook beperkt. Het maken van een tussenwand van gipsplaten doe je met behulp van een metalen frame. Dit metalen frame, waar je de gipsplaten tegenaan schroeft, is eenvoudig in elkaar te zetten met metal studs. Daartussenin kun je dan leidingwerk en isolatiemateriaal plaatsen. Kortom, dit is een vrij eenvoudige en snelle manier van het opzetten van een tussenwand, maar je hebt dan ook een eenvoudige en relatief zwakke muur.
Let op: Niet geschikt voor dragende muren
Voordelen van gipsplaten
- Eenvoudig te bouwen
- Snel klaar
- Goedkoop
Nadelen van gipsplaten
- Lage draagkracht
- Gevoelig voor vocht (door sterk zuigende werking)
- Zaken op muur monteren is vrijwel onmogelijk
Stappenplan scheidingsmuur bouwen met gipsplaten
Stap 1: Bepaal waar de scheidingswand komt
Teken op de wand en de vloer waar de scheidingswand precies komt te staan. Trek vervolgens een loodrechte lijn van muur tot muur met een metselkoord. Door middel van dit koord kun je een rechte lijn op de vloer tekenen die de plaats van de wand aangeeft. Teken ook af waar het deurkozijn komt.
Stap 2: Metalen ligger maken op de grond
Vervolgens ga je het frame maken waaraan de gipsplaten worden vastgemaakt. Hiervoor teken je de lengte van de wand af op de metalen ligger. Knip met een blikschaar de ligger op de juiste lengte door. Daarna plak je afdichtingsband op de achterkant voor een optimale geluidsisolatie en luchtdichte afwerking. Nu kun je de ligger vastschroeven op de voorheen getekende lijn op de grond.
Stap 3: Metalen staanders maken
Na het maken van de ligger kun je de twee staanders voor de zijmuren maken. Bepaal als eerst de lengte van de staanders. Houdt er rekening mee dat de staanders 1 centimeter korter zijn dan de lengte tussen het plafond en de ligger. Knip ze vervolgens op maat met de blikschaar. Daarna kun je door middel van de staanders bepalen waar de plafond ligger moet komen en teken die plek af met een potlood. Controleer wel met een waterpas of de staanders recht staan.
Stap 4: Metalen ligger maken op het plafond
Plaats vervolgens de plafond ligger op de plek die je hebt afgetekend. Vergeet niet eerst het afdichtingsband op de ligger te plakken.
Stap 5: Metalen staanders plaatsen
Breng op de staanders voor de zijmuren ook afdichtingsband aan en bevestig die tegen de muren aan.
Stap 6: Aanbrengen deurkozijn en de rest van de staanders
Plaats twee staanders met de dichte zijnde richting de plek waar het kozijn komt. Plaats het deurkozijn tussen de twee zojuist geplaatste staanders. Vergeet niet te controleren of het kozijn waterpas staat. Schroef vervolgens het kozijn vast aan de staanders en liggers.
Plaats daarna bovenop het kozijn een extra op maat gemaakt ligger. Dit kun je ook doen voordat je het deurkozijn plaatst. Tussen de plafond ligger en ligger op het kozijn schroef je twee op maat gemaakte staanders.
Plaats uiteindelijk de rest van de staanders tussen de liggers en houdt daarbij een afstand van 60 centimeter.
Stap 7: Snij de gipsplaten op maat
Meet allereerst of de muur overal evenhoog is, anders kunnen er kieren ontstaan. Maak vervolgens de gipsplaat een halve centimeter korter dan de gemeten lengte.
Stap 8: Plaats de gipsplaten
Begin met het plaatsen van de gipsplaten tegen het kozijn. Deze staat namelijk als het goed is waterpas. Zorg bij het plaatsen van de gipsplaten dat er twee tot drie millimeter ruimte tussen de gipsplaat en de wand/plafond zit. Schroef daarna de gipsplaten om de 25 centimeter vast op het metalen frame met gipsplaatschroeven. Gebruik hierbij een gipsplaat bitje zodat je niet te diep schroeft.
Werk op deze manier de gehele wand aan allebei de kanten af. Nu is jouw scheidingswand klaar.
Scheidingswand van cellenbeton/gasbeton
Het maken van een scheidingswand van cellenbeton is ook een goede optie. Cellenbeton heeft als grote voordeel dat diktes vanaf 10cm al geschikt zijn voor draagwerk. Voor een scheidingswand raden we 7-10cm dikte aan. Ook zijn de blokken relatief licht van gewicht en eenvoudig te lijmen met behulp van blokkenlijm. Door het gebruik van een metselprofiel op de vloer, zorg je ervoor dat de muur mooi recht wordt. Daarnaast kun je met behulp van wand veerankers de blokken direct vastmaken aan de wand, om zo extra stevigheid te creëren.
Let op: Geschikt voor zowel dragende als niet-dragende muren (vanaf 10cm dikte)
Voordelen van gasbeton
- Relatief licht van gewicht
- Uitstekende thermische isolatie
- Snelle verwerking
Nadelen van gasbeton
- Relatief duur in aanschaf (wel besparing op isolatie)
- Langer bezig met afwerking
Stappenplan scheidingswand maken van cellenbeton
Stap 1: Bepaal waar de muur komt
Trek op de gewenste plaats met een potlood een lijn op de vloer. Dit meet je vanuit de muur. Gebruik vervolgens een rechte lat om gemakkelijk de lijn af te tekenen. Teken ook af op de lijn waar het deurkozijn moet komen.
Stap 2: Plaats het deurkozijn
Plaats het deurkozijn op de aangetekende plek en fixeer de staanders van het kozijn met een hulp-lat, zodat de kozijn haaks blijft. Bevestig ook de hoekankers aan de vloer en het kozijn.
Stap 3: Metselprofiel plaatsen en metseltouw spannen
Schroef een beide muren een verticale lat vast. Gebruik hierbij afstandsblokjes om de latten van de muur af te houden.
Voor rechte rijen cellenbeton plaats je een kunststof metselprofiel op de vloer. Zaag het metselprofiel op maat zodat deze tussen de muur en het deurkozijn past. Lijm daarna het metselprofiel langs de potloodlijn op de grond vast.
Teken de maat voor alle rijen cellenbetonblokken op de latten af. Plaats het eerste blok op 1 centimeter van de muur in het metselprofiel. De blokken maat voor de tweede rij en verder is de hoogte van een cellenbetonblok plus een voeg van 2 tot 3 millimeter. Span vervolgens een metseltouw ten hoogte van de eerste rij blokken.
Stap 4: Blokkenlijm aanmaken
Kijk op de verpakking van de lijm hoeveel water er toegevoegd moet worden. Voeg beide ingrediënten toe in de speciekuip en meng het geheel tot er geen klonten meer inzitten.
Stap 5: Plaatsen van de eerste rij
Plaats het eerste blok in het metselprofiel. Smeer bij het tweede blok wat lijm aan de zijkant van het blok. Smeer dit uit met de lijmkam en plaats het tweede blok tegen het eerste blok aan. Maak zo de rest van de rij af.
Het laatste blok zaag je op maat tot aan het kozijn. Hou hierbij een speling van 1 centimeter.
Stap 6: Veerankers bevestigen
Bevestig een veeranker tussen de muur en het eerste blok en een kozijnanker tussen het kozijn en het laatste blok. Zet deze vervolgens vast met cellenbetonnagels. Het kozijnanker kun je met schroeven tegen het kozijn vastzetten.
Stap 7: Plaats de tweede rij
Breng lijm aan op de bovenkant van de eerst rij blokken. Smeer dit uit met behulp van de lijmkam. Voor de stevigheid van de constructie moet het eerste blok van de tweede rij verspringen met het blok daaronder. Maak zo de gehele muur af.
Stap 8: Kieren opvullen
Vul als laatste de kieren tussen de cellenbetonmuur en de bestaande muur en het plafond met bouwschuim. Laat het bouwschuim goed drogen en snijd het overtollige schuim weg om de muur net te kunnen afwerken.
Stap 9: Klaar om af te werken
De muur is nu klaar om afgewerkt te worden. Dit kun je op verschillende manieren doen zoals bijvoorbeeld stucen, afsmeren of verven.
Benodigde bouwmaterialen
Scheidingsmuur van kalkzandsteen
Een tussenwand van kalkzandsteen lijmblokken is natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel van kalkzandsteen is dat dit erg sterk materiaal is en dus ook geschikt is voor dragende muren. De lijmblokken hebben erg goede geluidsisolerende waarden en kunnen daarnaast ook makkelijk gezaagd en gefreesd worden. Dit is ideaal voor eventueel leidingwerk en elektriciteit. Let er wel op dat je dilatatievoegen aanbrengt, zodat de blokken kunnen werken zonder dat er scheuren ontstaan.
Let op: Geschikt voor zowel dragende als niet-dragende muren
Voordelen van kalkzandsteen
- Erg goede geluidsisolatie
- Prima thermische isolatie
- Relatief goedkoop
- Hoge draagkracht
Nadelen van kalkzandsteen
- Moeilijker verwerkbaar dan gipsplaten
Stappenplan scheidingswand met kalkzandsteen
Stap 1: Bepaal waar de muur komt
Stel je profielen op de juiste plek waar de wand gaat komen. Zorg dat de profielen stevig geschaard zijn en waterpas staan.
Stap 2: Profielen aftekenen en metseltouw spannen
Teken de maat voor alle rijen kalkzandsteen op de latten af. De maat van elke rij is de hoogte van het kalkzandsteenblok plus 2 à 3 millimeter. Span vervolgens een metseltouw ten hoogte van de eerste rij blokken.
Stap 3: Blokkenlijm en metselspecie aanmaken
Kijk op de verpakking van de lijm hoeveel water er toegevoegd moet worden. Voeg beide ingrediënten toe in de speciekuip en meng het geheel tot er geen klonten meer inzitten.
Maak daarna de metselspecie aan. Meng cementmortel en water in een speciekuip tot het een stevige modderige structuur heeft. Je hoeft hier niet veel van te maken aangezien het alleen voor de eerste rij blokken is.
Stap 4: Plaats de eerste rij
Plaats metselspecie op de grond en plaats daarop het eerste kalkzandsteenblok. Plaats daarna het tweede blok er tegenaan. Er hoeft geen metselspecie of lijm tussen de blokken.
Stap 5: Aanbrengen van de lijm
Na de eerste rij geplaatst te hebben, kan er lijm aangebracht worden. Breng over de gehele rij lijm aan en smeer het vervolgens vlak over de rij heen.
Stap 6: Plaats de tweede rij
Voor de stevigheid van de constructie moet het eerste blok van de tweede rij verspringen met het blok daaronder. Slijp een blok doormidden en gebruik de halve steen om de tweede rij mee te beginnen. Plaats wel wat lijm aan de zijkant van het halve blok zodat hij gaat aanhecht.
Stap 7: Afwerken van de muur
Nadat je de gehele muur hebt gelijmd, kun je beginnen met het afwerken. Verwijder alle overtollige lijmresten van de muur, zodat de de muur eventueel nog gestuct of afgesmeerd kan worden.
Hoeveel kost het plaatsen van een scheidingswand?
De kosten zullen tussen de €400 en €1000 zijn afhankelijk van de grootte en de materialen die gebruikt gaan worden. Bij Brok Bouwmaterialen kun je terecht voor alle benodigde materialen!
Welk materiaal voor een scheidingswand?
Je kunt verschillende materialen gebruiken voor het plaatsen van een scheidingswand. Naast gipsplaten kunt er ook cellenbeton/gasbeton gebruikt worden. Het voordeel van cellenbeton/gasbeton is dat deze een grotere draagkracht hebben. Als laatste kun jeook kalkzandsteen lijmblokken.
In welk materiaal kunnen er leidingen voor een tussenwand worden geplaatst?
Hiervoor kan het beste kalkzandsteen lijmblokken worden gebruikt. Hierin kan makkelijk gezaagd en gefreesd worden. Veder heeft klakzandsteen een grote draagkracht en is geluidsisolerend.