Je wilt een scheidingswand maken? Dit zijn de opties!
Je wilt een scheidingswand gaan maken en je bent op zoek naar het geschikte materiaal? Wij hebben enkele tips en uitleg voor je. Let op: een scheidingswand is verschillend van een binnenmuur, want een binnenmuur is een dragende muur.
Met een scheidingswand worden er extra ruimtes gecreëerd. Vaak wordt dit bijvoorbeeld gedaan voor het maken van een extra slaapkamer. Maar welke soort scheidingswand is nou het beste voor jouw situatie?
In principe zijn er 3 verschillende mogelijkheden:
Scheidingswand van gipsplaten
Het plaatsen van een tussenwand van gipsplaten is de eenvoudigste manier van de drie opties. Echter is de muur dan ook beperkt. Het maken van een tussenwand van gipsplaten doe je met behulp van een metalen frame. Dit metalen frame, waar je de gipsplaten tegenaan schroeft, is eenvoudig in elkaar te zetten met metal studs. Daartussenin kun je dan leidingwerk en isolatiemateriaal plaatsen. Kortom, dit is een vrij eenvoudige en snelle manier van het opzetten van een tussenwand, maar je hebt dan ook een eenvoudige en relatief zwakke muur.
Let op: Niet geschikt voor dragende muren
Voordelen van gipsplaten
- Eenvoudig te bouwen
- Snel klaar
- Goedkoop
Nadelen van gipsplaten
- Lage draagkracht
- Gevoelig voor vocht (door sterk zuigende werking)
- Zaken op muur monteren is vrijwel onmogelijk
Scheidingswand van cellenbeton/gasbeton
Het maken van een scheidingswand van cellenbeton is ook een goede optie. Cellenbeton heeft als grote voordeel dat diktes vanaf 10cm al geschikt zijn voor draagwerk. Voor een scheidingswand raden we 7-10cm dikte aan. Ook zijn de blokken relatief licht van gewicht en eenvoudig te lijmen met behulp van blokkenlijm. Door het gebruik van een metselprofiel op de vloer, zorg je ervoor dat de muur mooi recht wordt. Daarnaast kun je met behulp van wand veerankers de blokken direct vastmaken aan de wand, om zo extra stevigheid te creëren.
Let op: Geschikt voor zowel dragende als niet-dragende muren (vanaf 10cm dikte)
Voordelen van gasbeton
- Relatief licht van gewicht
- Uitstekende thermische isolatie
- Snelle verwerking
Nadelen van gasbeton
- Relatief duur in aanschaf (wel besparing op isolatie)
- Langer bezig met afwerking
Scheidingsmuur van kalkzandsteen
Een tussenwand van kalkzandsteen lijmblokken is natuurlijk ook mogelijk. Het voordeel van kalkzandsteen is dat dit erg sterk materiaal is en dus ook geschikt is voor dragende muren. De lijmblokken hebben erg goede geluidsisolerende waarden en kunnen daarnaast ook makkelijk gezaagd en gefreesd worden. Dit is ideaal voor eventueel leidingwerk en elektriciteit. Let er wel op dat je dilatatievoegen aanbrengt, zodat de blokken kunnen werken zonder dat er scheuren ontstaan.
Let op: Geschikt voor zowel dragende als niet-dragende muren
Voordelen van kalkzandsteen
- Erg goede geluidsisolatie
- Prima thermische isolatie
- Relatief goedkoop
- Hoge draagkracht
Nadelen van kalkzandsteen
- Moeilijker verwerkbaar dan gipsplaten