Waarom een bouwtekening?
Met een bouwtekening worden jouw verbouwingswensen beter overbracht op papier. Een bouwtekening geeft een goed beeld van jouw wensen zijn en hoe het uiteindelijke bouwontwerp eruit komt te zien. Daarnaast heb je een bouwtekening nodig voor de omgevingsvergunning aanvraag. Er zijn ook aanbouwen of verbouwingen waar je vergunningsvrij kan bouwen en waar je dus niet verplicht een bouwtekening nodig hebt. Echter ook bij vergunningsvrij bouwen is een bouwtekening geen ongekende luxe.
Je hebt dan wel niet voor ieder bouwwerk een omgevingsvergunning nodig. Maar als je een aannemer de klus laat klaren, heeft hij deze wel nodig om zijn werk goed te kunnen doen. Zodat ook fouten in de constructie voorkomen worden.
In de WaBo (Wet algemene Bepalingen omgevingsrecht) is bepaald welke documenten je moet aanleveren bij de gemeente voor de vergunningsaanvraag. De documenten die je zeker nodig hebt om voor de aanvraag in te dienen zijn een bouwtekening en een constructieberekening. Met deze gegevens toets de gemeente jouw bouwplannen aan de omgevingsvergunning, het bestemmingsplan en de welstandsnota. Een bouwtekening is dus van belang voor je vergunningaanvraag en voor de aannemer.
Welke gegevens zijn nodig voor een bouwtekening?
De documenten die nodig zijn voor een omgevingsvergunning is een bouwtekening en een constructieberekening. Bouwtekeningen zijn er in verschillende soorten. Elk soort bouwtekening heeft zijn eigen functie, welke wordt gemaakt door een bouwkundig adviseur of architect. Hierbij is het belangrijk dat jouw wensen en eisen vertaald worden in de bouwtekening.
Een bouwtekening kan zijn een plattegrond, detailtekening, werktekening, bestektekening, constructietekening, ontwerptekening of een installatietekening. De bouwtekeningen bestaan tenminste uit een tekening met een schaal van 1:100 (plattegronden, gevels en doorsneden). Je hebt meestal ook detailtekeningen en een situatietekening nodig. Alsmede een daglicht-, ventilatieberekeningen en foto’s van de bestaande situatie. Daarnaast zijn er constructieve gegevens nodig voor de constructieberekening. De architect weet natuurlijk precies wat voor soort bouwtekeningen jij nodig hebt voor de vergunningsaanvraag.
De gegevens die nodig zijn voor het maken van een bouwtekening zijn als volgt:
- De wensen en eisen van jou voor de verbouwing
- Adresgegevens van het gebouw
- Archieftekeningen van de woning.
De archieftekeningen worden gebruikt als onderligger van de te maken bouwtekening. Voor de constructeur zijn gegevens over wapening, balklagen en funderingen enorm belangrijk. Het is daarom van belang dat je de archieftekeningen van je woning kan aanleveren. Bovendien scheelt dit je ook enorm veel in de kosten. De archieftekening kan je opvragen bij de gemeente. Indien er geen archieftekening bekend is, dan komt de architect op locatie om de woning in te meten. Je kunt je voorstellen dat dit extra kosten met zich meebrengt.
Nieuwbouw met bouwtekening
In beginsel is een bouwtekening bij een nieuwe woning noodzakelijk omdat je daarbij vergunning plichtig bent. De gemeente eist daarom een concreet plan om de vergunning aan te toetsen. Zodoende heb je een omgevingsvergunning nodig. Bovendien is een bouwtekening voor de aannemer zijn houvast. Voordat je deze vergunning kunt aanvragen is de eis van de gemeente dat er een bouwtekening aan ten grondslag ligt. Een bouwtekening is dus niet een mogen maar een moeten in het geval van een nieuwbouwplan.
Door de complexiteit van nieuwbouwprojecten wordt een vergunningaanvraag voor een nieuwbouwwoning in de meeste gevallen verricht in samenwerking met een architect of een bouwkundig technisch adviseur.