Laatste update: 27 april 2024
Betontegels, je ziet ze steeds meer bij moderne tuinontwerpen en nieuwbouwhuizen. Voorheen voornamelijk gebruikt in het dagelijkse straatbeeld zoals bij trottoirs, maar met de hedendaagse uitstraling en nieuwe technieken kan het een perfecte aanvulling zijn voor in de tuin. In dit artikel leggen we uit wat het verschil is tussen de soorten betontegels, zoals terrastegels met een deklaag en gecoate betontegels. Maar ook geïmpregneerde en onbehandelde betontegels komen aan bod, alles voor dé prachtige tuin.
De ‘ouderwetse’ grindtegel kennen we allemaal wel, een betonnen tegel met een laag grind erop. Niet geheel kindvriendelijk en ook geen moderne uitstraling, dus werd er een strakke betontegel op de markt gebracht. Al gauw werd de vierkante en rechthoekige tegel populair en veelal gebruikt. Niet alleen in tuinen, beton komt bijna overal in terug. Gelukkig zijn het niet alleen de saaie lichtgrijze tegels meer, betontegels hebben inmiddels allerlei verschillende formaten en kleuren. Het tijdperk van de standaard stoeptegel is voorbij.
Daarnaast zijn betontegels duurzaam en recyclebaar. Gebruikte betontegels kunnen worden hergebruikt voor andere doeleinden, zoals voor een muur of trap in de tuin. Heb je geen nieuw doel voor de tegels? Dan zijn ze volledig recyclebaar. Wanneer de betontegels worden vermalen kunnen er nieuwe tegels worden gecreëerd.
Betontegels komen in veel verschillende soorten en maten. Zo zijn er kleinere betontegels, maar ook grotere betontegels die steeds populairder worden. Zo biedt Brok Bouwmaterialen betontegels aan van onder meer: 20x30, 50x50 cm, 60x60 cm, 60x30 cm, maar ook van 90x90 cm. Als je opzoek bent naar een specifiek formaat kun je gemakkelijk filteren via de filters op de pagina van betontegels. De grotere betontegels geven een ruim uiterlijk en maken jouw tuin groter en zijn vaak ook ideaal als tuinpad. Dan is er nog de dikte van de tegel. Dit geeft de tegel extra sterkte. Zo zijn er betontegels die een bepaalde belastbaarheid aankunnen en wel of niet voor een oprit gebruikt kunnen worden.
De betontegels komen naast verschillende maten ook in verschillende kleuren. De meest populaire kleuren zijn grijs en antraciet. Deze kleuren passen bij bijna alle tuinen, terrassen en opritten. Maar ook binnen de kleuren grijs en antraciet zitten ook veel verschillen. Er zijn lichtere en donkere kleuren grijs en antraciet. Daarnaast zijn er ook kleuren verkrijgbaar als zwart, rood, bruin etc. Ook kun je kiezen van gemêleerd, wat inhoudt dat je een mix van meerdere kleuren krijgt.
De prijzen van betontegels is afhankelijk van de afmetingen en aantal behandelingen. Uiteraard geldt hoe groter de tegels, hoe duurder de prijs. Daarbij geldt natuurlijk ook dat hoe groter de tegels zijn, hoe minder je er nodig hebt. Dan zijn er nog de behandelingen van een tegel. Er zijn tegels die niet behandeld zijn en daardoor meer onderhoud nodig hebben en waarvan de levensduur korter is. Deze tegels zijn goedkoper dan tegels die meerdere behandelingen hebben gehad, zoals impregnatie, betontegels met coatinglaag en deklaag. Zo heb je bijvoorbeeld de onbehandelde betontegel 60x60x5 cm Antraciet en de volledig behandelde Design Square 60x60x4 cm Nero Grey betontegel.
Gecoate betontegels zijn zeer populair. Het zijn normale betontegels, maar waar een extra laklaag op wordt aangebracht. Deze laklaag is wel zichtbaar, maar een gecoate betontegel is hierdoor beschermd tegen krassen. Betonnen terrastegels zijn in principe al redelijk onderhoudsvrij, maar een gecoate betontegel is dat (bijna) helemaal. Bij een tuin met gecoate H2O betontegels is schoonmaken verleden tijd, ze zijn namelijk vlekbestendig én waterafstotend. De coating van een betontegel zorgt ervoor dat de tegel een lange levensduur heeft, maar dit is natuurlijk wel afhankelijk van het onderhoud. Wanneer er regelmatig gebruik wordt gemaakt van een hogedrukspuit of er wordt schoongemaakt met zuurhoudende middelen, dan kan de levensduur van een gecoate betontegel aanzienlijk korter zijn. Laat je adviseren voor goede reinigingsmiddelen door een professional.
Een gecoate betontegel kent nauwelijks nadelen. Het is een perfect alternatief van de keramische terrastegel. Deze zijn namelijk geheel onderhoudsvrij, slijtvast en kleurvast, maar ook duurder.
Betontegels impregneren betekent dat er tot ongeveer 10 millimeter diep een beschermmiddel is aangebracht. Deze behandeling zorgt ervoor dat betontegels beter beschermd zijn tegen onder andere vuil en vocht. Geïmpregneerde betontegels zijn over het algemeen gemakkelijk schoon te maken en hebben een lange levensduur. Je hebt geen laklaag zoals bij een gecoate betontegel, waarbij de tegel licht glanzend is.
De lange levensduur van een geïmpregneerde betontegel is wel afhankelijk van het onderhoud. Wanneer er bij het schoonmaken gebruik wordt gemaakt van zuurhoudende middelen of een hogedrukreiniger, dan wordt de bovenste laag van de tegel aangetast. Ook strooizout werkt niet bevorderlijk voor de beschermende werking van het impregneermiddel.
Vrij nieuw op de markt zijn betontegels met een deklaag, dit wordt ook wel een toplaag genoemd. De betontegel met deklaag is een luxe variant van een standaard betontegel. In principe zijn deze terrastegels opgebouwd uit twee delen, een grove onderlaag en een speciale deklaag. Deze deklaag is opgebouwd uit fijne materialen en heeft een mooie uitstraling, de grove onderlaag zorgt voor stevigheid van de tegel.
Een betontegel met deklaag blijft langer mooi dan een onbehandelde tegel. Dit komt omdat er in de toplaag gebruik wordt gemaakt van natuurlijke mineralen. De levensduur van een betontegel met deklaag is langer dan een onbehandelde tegel, maar uiteindelijk wint een gecoate betontegel het. Het is belangrijk om regelmatig een tuin met betontegels te vegen, zodat er geen algen op de betontegels ontstaan.
De naam zegt het al, deze betontegels zijn compleet onbewerkt en onbehandeld. Het positieve aan deze tegels? Het prijskaartje. Ideaal om te gebruiken als vloer in een tuinschuur of overdekte fietsenstalling, maar ook een prima optie voor een beperkt budget. Omdat deze betontegel niet is behandeld is er ook geen extra bescherming tegen vlekken, water, krassen of andere weersinvloeden. De levensduur van een onbehandelde betontegel is dus ook aanzienlijk korter dan die van een geïmpregneerde betontegel, gecoate betontegel of betontegel met deklaag.
Wat uiteindelijk de beste keuze is voor jouw tuin of project hangt af van verschillende factoren. Bij een beperkt budget is de keuze voor onbehandelde of geïmpregneerde betontegels het voordeligst, maar deze hebben wel een kortere levensduur. Qua kwaliteit steken de gecoate betontegels er met kop en schouders boven uit, zowel in onderhoud als levensduur. Er hangt wel een prijskaartje aan, maar nog altijd is deze lager dan bij een keramische tegel. Hieronder hebben wij een overzichtelijk tabel met de kenmerken per betontegel:
Onbehandelde betontegel |
Geïmpregneerde betontegel |
Betontegel met deklaag |
Betontegel met coating |
|
Onderhoud |
Geregeld vegen, groene aanslag weghalen vanwege gladheid |
Regelmatig vegen, geen zuurhoudende producten, strooizout of hogedrukspuit |
Regelmatig vegen, geen zuurhoudende producten, strooizout of hogedrukspuit |
Af en toe vegen, geen hogedrukspuit, strooizout of zuurhoudende producten |
Kwaliteit |
Standaard |
Boven gemiddeld |
Hoog |
Zeer hoog |
Beschermd tegen |
Geen extra bescherming |
Vuil, vocht, lichte krassen |
Vuil, vocht, lichte krassen |
Vlekken, vocht, vuil, krassen, groene aanslag |
Levensduur |
Standaard |
Boven gemiddeld |
Goed |
Zeer goed |
Prijs |
Laag |
Gemiddeld |
Hoog |
Hoger |
per m2 Incl. btw
De keuze om de betontegels te kopen bij Brok Bouwmaterialen is gegarandeerd de beste keuze. Wij hebben namelijk de Brok Service, bijna 80 jaar ervaring en levering aan particulieren en bedrijven door heel Nederland en België. Kom je er niet helemaal uit? Wij geven graag antwoord op je vragen en denken met je mee naar de juiste soort betontegel voor jouw tuin. Wij zijn zowel telefonisch als via een livechat en Whatsapp te bereiken, tijdens werkdagen tussen 09.00 & 17.00.
De prijzen van de betontegels verschillen van elkaar. Dit ligt aan het soort materiaal, behandeling en de grootte van de tegels. Zo zijn keramische en behandelde tegels vaak duurder. En uiteraard hoe groter de tegel, hoe meer deze kost.
Keramische tegels zijn doorgaans beter te onderhouden dan betontegels. Dit ligt eraan of de betontegels behandeld zijn. Wanneer de betontegels coating laag hebben, is er ook minimaal onderhoud nodig.
Beton is een erg stevig materiaal met een lange levensduur. Betontegels kunnen daarom 20 jaar meegaan, mits deze goed zijn onderhouden.
Er zijn verschillende stappen te nemen. Ten eerste moet er afgegraven worden en het afgegraven gedeelte opgevuld worden met ophoogzand. Met een trilplaat kan het zand worden verdicht. Vervolgens kunnen er opsluitbanden worden geplaatst, waar de tegels tussen komen te liggen. Daarna moet het ophoogzand waterpas worden afgereid. Ten slotte kunnen de tegels worden gelegd en afgewerkt worden met voegzand.