Het kiezen van een aannemer: 5 dingen die je moet weten en tips om geld te besparen
Een grote aan- of uitbouw doe je, hoogstwaarschijnlijk, maar een of twee keer in je leven. Het is een groot en duur project waar veel bij komt kijken, waarbij er veel beslissingen genomen dienen te worden en waarbij kostbare fouten gemaakt kunnen worden. Een belangrijk onderdeel bij elke grote aan- of uitbouw is het kiezen van een goede, erkende aannemer.
Helaas zien we dat over het uitkiezen van een aannemer nogal eens te simpel wordt gedacht, waardoor jouw grote bouwproject risico loopt. In dit artikel leggen we je precies uit waar je op moet letten en hoe je geld kan besparen bij het uitzoeken van een aannemer.
- Inmiddels hebben wij al meer dan 15.000 klanten geholpen bij hun eigen project
- Al meer dan 2.800 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 9.1
- Al bijna 100.000 betonblokken verkocht voor verschillende bouwprojecten
Wanneer begin je met het zoeken van een aannemer?
Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je precies wilt van een aannemer. Voordat een aannemer namelijk een offerte kan maken moet hij exact weten wat jouw wensen en eisen zijn. Wij willen je in ieder geval adviseren om rustig de tijd te nemen om zelf al je wensen op papier te zetten. Een grote aan- of uitbouw is een lange termijn investering, probeer dus eventueel ook al met toekomstige wensen rekening te houden.
Normaal gesproken begint men met het zoeken van een aannemer zodra het ‘bestek’, de wensen vertaald in een ontwerp, gereed is. Het is ook mogelijk om een aannemer eerder in te schakelen en mee te laten denken over het ontwerp. In dit geval is het echter een stuk moeilijker om een aannemer (vooraf) uit te kiezen, er kunnen namelijk nog geen offertes worden aangevraagd en aannemers kunnen dus niet worden vergeleken. Wij raden dit dan ook niet aan.
Het belangrijkste advies dat wij in ieder geval kunnen geven is neem de tijd voor het uitkiezen van een aannemer en ga niet over een nacht ijs. Wij hebben al veel ‘horrorverhalen’ over aan- en uitbouw gehoord en vaak is een onkundige aannemer de oorzaak van alle ellende.
TIP - Plan slim. Er zit tijd tussen het zoeken naar een aannemer en het beginnen met bouwen. Je wilt niet in de winterse kou beginnen met bouwen. Beter is om te beginnen met bouwen in maart of april.
Geld besparen: niet alles uitbesteden aan een aannemer
Voordat we je enkele belangrijke tips geven bij het uitzoeken van een aannemer, is het belangrijk om te realiseren dat je beter niet alles aan een aannemer kan uitbesteden. Een aannemer kan alles voor je regelen, maar hier betaal je dan ook wel de hoofdprijs voor. De aannemer verdient dan namelijk niet alleen op uren, maar bijvoorbeeld ook op het materiaal.
Om een idee te geven, als je alle materialen zelf zou regelen en de aannemer alleen het uitvoerende werk zou laten doen, dan kan je al tot 30% besparen op je totale kosten.
Waarom is het goed om niet alles uit te besteden, maar om zelf de regie te houden:
- Sneller bouwen. Als je zelf de materialen online inkoopt dan kunnen de materialen al vaak binnen een week worden geleverd op locatie. Als een aannemer alles in moet kopen dan kan dit zelfs weken duren, een aannemer heeft vaak niet meteen tijd.
- Onafhankelijker bouwen. Als je zelf de materialen bestelt dan weet je zelf ook wat er mogelijk is en ben je niet afhankelijk van de (on)deskundigheid van de aannemer. Je wordt op deze manier een betere ‘sparringspartner’ voor de aannemer, je komt beslagen ten ijs.
- Goedkoper bouwen. Zoals gezegd verdienen aannemers ook op de inkoop van het materiaal, wanneer je alle materialen zelf zou bestellen dan kan je zeer veel besparen op je bouwproject.
TIP - Je kan ook aannemers vergelijken via platformen zoals Werkspot.nl of Casius.nl. Je plaatst je opdracht en aannemers kunnen hierop reageren. Wij raden dit alleen aan voor kleinere projecten.
Dit moet je weten: de vijf belangrijkste zaken waar je op moet letten bij het kiezen van een aannemer
Er kan altijd wat mis gaan. Elke aannemer kan natuurlijk een fout maken. Maar door zorgvuldig een vakkundige aannemer te kiezen kan je de kansen op fouten verkleinen. Kies daarom een aannemer uit met de volgende vijf zaken in je achterhoofd.
- Controleer de achtergrond van de aannemer
Kijk naar meer dan alleen de website en de uitgebrachte offerte. Probeer je te verdiepen in de achtergrond van de aannemer. Zoek bijvoorbeeld op hoe lang ze al bestaan. Een bedrijf dat al jaren bestaat heeft haar sporen waarschijnlijk wel verdiend.
Alle gegevens, zoals jaarrekeningen en historie, van de aannemer zijn over het algemeen voor een klein bedrag aan te schaffen via de website van de Kamer van Koophandel.
Probeer daarnaast ook inzicht te verkrijgen in de organisatie, dus hoeveel personen er werken. Bij een grote aannemer is er waarschijnlijk minder sprake van een persoonlijke relatie, maar bij een kleine aannemer is de kans op vertraging (bv. door ziekte) groter.
TIP - Degene die de offerte opstelt bij een aannemer hoeft niet dezelfde persoon te zijn als de voorman op de bouwplaats. Probeer ook altijd een gesprek te hebben met de hoofduitvoerder van de bouw.
- Een kundige aannemer is gecertificeerd
Er zijn een tweetal belangrijke keurmerken en certificeringen waar een aannemer aan zou moeten voldoen voldoen. Allereerst is er het VCA-certificaat welke aangeeft dat een aannemer weet hoe hij veilig en zonder gevaar (ook voor het milieu) kan werken.
Daarnaast is er BouwGarant. Bouwgarant is een van de belangrijkste keurmerken in de bouw. Aannemers die bij dit keurmerk aangesloten zijn kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van de geschillencommissie, waardoor onenigheid snel opgelost zou kunnen worden. BouwGarant geeft ook bepaalde garanties wanneer de aannemer failliet gaat of wanneer het project ineens duurder is dan gepland. Welke aannemers hierbij zijn aangesloten vind je op Bouwgarant.nl.
- Een goed gevoel is belangrijk: kies een aannemer die bij je past
Ook al heeft de aannemer alle papieren op orde, een gunstige prijs en veel ervaring, dan nog is een goed gevoel het belangrijkste. Als je geen goed gevoel hebt bij de aannemer dan moet je het niet doen. Een aannemer zal wekenlang bij je over de vloer komen, als het dan niet ‘klikt’ met de aannemer dan zullen deze weken extra lang duren.
Het verbouwen van je huis is een heel persoonlijk project. We kijken al snel heel rationeel naar cijfers, maar ondanks dat de cijfers belangrijk zijn, het gaat uiteindelijk wel om jouw project. Dit is belangrijk om niet te vergeten.
TIP - Vraag altijd of de aannemer werkt met onderaannemers. Als er wordt gewerkt met derden is de kans op vertragingen groter. Vraag ook of de aannemer zelf beschikt over de benodigde apparatuur om bijvoorbeeld een fundering te maken.
- Werk met garanties
Wij zullen altijd aanraden om voor een aannemer te kiezen die bereid is om een garantiestelling tegen faillissement aan te gaan, zodat bij faillissement de bouw in ieder geval afgerond wordt en je je geld niet kwijt raakt.
Daarnaast wil je ook dat de aannemer bereid is om de CAR-verzekering af te sluiten. Deze verzekering verzekert het bouwwerk tijdens de bouw tegen brand, aansprakelijkheid naar derden, schade aan eigendommen van de opdrachtgever en de te gebruiken materialen.
Het is ook mogelijk om bij Bouwgarant (mits je met een aangesloten aannemer werkt) een extra garantie af te sluiten voor 0,25% van de aanneemsom. Bij een faillissement van de aannemer worden dan de extra afbouwkosten vergoed en je hebt garantie tegen verborgen en constructieve gebreken (na oplevering).
- Doe navraag bij referenties
Je kiest voor een aannemer die al enige tijd in het vak zit en al meerdere bouwprojecten succesvol heeft afgerond. Een betrouwbare aannemer zou daarom altijd bereid moeten zijn om je het nummer te geven van een tevreden klant. Een goede aannemer heeft immers niks te verbergen.
Bovendien kan je via referenties meer te weten komen over hoe de aannemer normaal gesproken werkt en hoe zijn communicatie is met klanten. Daarnaast kan je de kwaliteit van het werk ook beoordelen door bij referenties langs te gaan. Wij raden het altijd aan om referenties te raadplegen.
TIP - In eerste instantie kan het handig zijn om te kijken naar regionale aannemers (die aan alle eisen voldoen). Dit betekent namelijk minder reiskosten voor mensen en materiaal. Regionale aannemers kennen de omgeving, zoals de gemeente, beter. Dit is handig in verband met vergunningen etc.
Bouwmaterialen
Conclusie: neem de tijd, win informatie in en probeer niet alles uit te besteden
We kunnen het niet genoeg benadrukken, maar neem bij het vinden van een aannemer genoeg tijd en ga niet over een nacht ijs. Kijk naar de achtergrond van de aannemer, certificeringen en referenties. Het kost inderdaad aanzienlijk wat tijd om dit allemaal uit te zoeken, maar het gaat om een bouwproject van enkele duizenden euro’s. Ons inziens is de tijdsinvestering gerechtvaardigd.
Daarnaast moet je serieus overwegen of je alles wilt uitbesteden of alleen het klusgedeelte. Zoals gezegd, je kan tot maar liefst 30% besparen door enkele zaken zelf te doen en niet over te laten aan de aannemer.
Een gemiddelde aan- of uitbouw heeft voor ongeveer 25.000 kilo aan materiaal nodig, gemiddeld genomen zal hier een prijs van ongeveer €10.000 tegenover staan. Voor dit bedrag heb je dan alle materialen aan huis (of op locatie) geleverd.
Het grote voordeel van online bestellen is dat wij werken met een laagste prijsgarantie. Dit betekent dat je de materialen nergens anders goedkoper kunt aanschaffen. Op deze manier heb je gegarandeerd de laagste prijs voor je materiaal en dus de laagste prijs voor je aan- of uitbouw.
TIP - Stelposten (bijvoorbeeld: de kozijnen die niet zijn meegenomen in de offerte omdat je nog niet zeker weet welke je wilt) geven grote onzekerheid over je uiteindelijke bouwkosten. Deze kan je dus beter zoveel mogelijk vermijden.
Ben je klaar om een aannemer uit te kiezen?
Hopelijk ben je na het lezen van dit artikel klaar om een aannemer uit te zoeken. Probeer altijd minimaal drie offertes aan te vragen, zodat je genoeg materiaal hebt om te vergelijken. Vraag overigens ook niet meer dan vijf offertes aan, een aannemer steekt veel tijd (zonder kosten te berekenen) in een offerte. Het is daarom beter om vooraf al selectief te zijn.