Het bouwen van een garage: veelgemaakte fouten, tips en wat zijn precies de kosten
- Inmiddels hebben wij al meer dan 15.000 klanten geholpen bij hun eigen project
- Al bijna 900.000 stenen verkocht waarmee een schuur kan worden gebouwd.
- Al 1.500 mensen hebben een prijsopgave bij ons aangevraagd.
Het bouwen van een garage: veelgemaakte fouten, tips en wat zijn precies de kosten
Je hebt besloten dat je graag een garage zou willen bouwen. Een goed idee, alleen voordat het zover is zullen er nog een aantal keuzes moeten worden gemaakt. We kunnen nu alvast verklappen dat er ook bij het bouwen van een garage veel komt kijken, veel keuzes die je zal moeten maken en helaas ook veel mogelijkheden om (dure) fouten te maken.
Wij willen je graag helpen zodat je goed geïnformeerd aan dit project kan beginnen. Zodat je geen kostbare fouten hoeft te maken. Natuurlijk kan er altijd wat misgaan, maar het is in ieder geval goed om zo beslagen mogelijk ten ijs te komen.
Waarom wil je een garage bouwen?
Waarschijnlijk heb je al goed nagedacht over waarom je graag een garage zou willen bouwen, maar wij willen je adviseren om er nogmaals eens goed voor te gaan zitten. En probeer te bedenken wat je daadwerkelijk met de garage zou willen. Is de garage bijvoorbeeld alleen bedoeld voor de auto of moet er ook ruimte komen voor de werkbank of de kampeerspullen en moeten er ook fietsen in de garage komen te staan?
Het is heel belangrijk om de wensen vooraf in kaart te brengen, zo kan er namelijk beter worden bepaald hoe er gebouwd moet gaan worden. Als er bijvoorbeeld een werkbank in de garage komt dan betekent dit dat er (veel) tijd zal worden doorgebracht in de garage, waardoor het verstandiger is om de garage te verwarmen en goed te isoleren. Maar het is dan bijvoorbeeld ook belangrijk om ramen te plaatsen in de garage. En de volgende vraag is dan waar komen deze ramen en werkbank dan precies komen te staan.
Nogmaals, wij kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om zelf vooraf het nodige denkwerk te verrichten. Natuurlijk kun je samenwerken met een aannemer, die verstand van zaken heeft, maar het is beter om zelf zoveel mogelijk van het denkwerk verricht te hebben.
TIP - Als je een leefruimte van de garage wilt maken, zorg er dan voor dat er een kruipruimte onder de garage zit en er spouwmuren aanwezig zijn. Dit om een goed luchtklimaat te creëren.
Na het lezen van dit artikel over de fouten, tips en kosten zou je ook nog even een kijkje kunnen nemen op onze kluspagina voor het bouwen van een garage! Op deze pagina vind je nog meer informatie over wat er allemaal komt kijken bij het maken van een garage.
Prefab garages, aannemer of zelf doen, wat is het beste?
Prefabricatie garages, ook wel prefab genoemd, worden steeds populairder. Het grote voordeel van dit soort garages is dat ze relatief goedkoop en snel te bouwen zijn. Er is veel concurrentie op dit gebied en dit drukt de prijs dan ook.
Desondanks kleven er ook stevige nadelen aan prefab. Het grootste nadeel is dat er gewerkt moet worden met standaarden. Wil je bijvoorbeeld een garage bij je huis bouwen, dan is het nog maar de vraag of het prefabmodel ook qua stijl bij jouw huis past. Het bouwsysteem leent zich namelijk veel minder tot een klassieke en traditionele architectuur. Het is daarnaast ook niet mogelijk om wijzigingen aan te brengen op een later moment. Technische voorzieningen moeten dan ook al in de ontwerpfase worden uitgewerkt.
Ook aan het volledig zelf doen kleven stevige nadelen. De kosten (qua tijd en geld) vallen namelijk vaak veel hoger uit dan vooraf gepland. Daarnaast is het nog maar de vraag of je ook in staat bent om alles professioneel af te werken. Een garage is immers een lange termijn investering.
TIP - Als het de bedoeling is om je auto ook in de winter in de garage te zetten, maak dan één of meerdere afvoerputjes en leg de vloer op afschot naar de putjes toe. Smeltende sneeuw kan dan worden afgevoerd.
De gulden middenweg: samen bouwen met een aannemer
Zoals hierboven beschreven kleven er aan alle opties nadelen. Een goede oplossing is daarom ook om de verschillende opties te combineren. Je kan namelijk samenwerken met een aannemer en de aannemer alleen gebruiken om de klus uit te voeren, maar de regie en het aanschaffen van de materialen doe je zelf. Op deze manier bespaar je kosten, maar worden de werkzaamheden wel door een professional uitgevoerd.
Het makkelijkste is natuurlijk om alles uit te besteden en direct met een aannemer in zee te gaan die voor jou de vergunningen regelt, etc. Maar hier betaal je dan ook wel de hoofdprijs voor. De aannemer verdient dan namelijk niet alleen op uren, maar bijvoorbeeld ook op het materiaal. Het kiezen van aannemer is niet altijd eenvoudig. Daarom geven wij in een ander artikel 5 tips waar je op moet letten bij het kiezen van een aannemer.
Om je een idee te geven; als je alle materialen zelf zou regelen, en de aannemer alleen het uitvoerende werk zou laten doen, dan kan je al tot 30% besparen op je totale kosten.
Wij raden dan ook aan om zelf de regie te houden en zelf de materialen aan te schaffen. Welke redenen zijn er nog meer om zelf de regie te houden:
Je garage sneller bouwen. Als je zelf de materialen online inkoopt, dan kunnen de materialen vaak al binnen een week worden geleverd op locatie. Als een aannemer alles in moet kopen, dan kan dit zelfs weken duren. Een aannemer heeft vaak niet meteen tijd.
Je garage flexibeler bouwen. Als alles online wordt besteld, kan alles samen worden geleverd op een locatie. En omdat alles los wordt geleverd, kan er daadwerkelijk maatwerk worden besteld en geleverd. Als je kiest voor prefab, dan kan je alleen maar kiezen uit beperkte maten in verband met de maxima die worden opgelegd vanuit het transport. Ook hier zien we weer een nadeel van een prefab garage ten opzichte van zelf de regie houden.
TIP - Soms moet er eerst heiwerk worden verricht voordat een garage kan worden gebouwd. Weet je niet zeker of er geheid moet worden? Dan moet er eerst een monster worden afgenomen.
Let op: de vijf meest gemaakte fouten bij het bouwen van een garage
Het bouwen van een garage is niet eenvoudig. Natuurlijk kan er altijd iets misgaan zelfs als je samenwerkt met de ‘beste’ aannemer, maar je kan de kans dat er wat misgaat wel zo klein mogelijk maken.
Wij hebben inmiddels al heel wat ervaring met klanten die een garage wilde bouwen, met dit in ons achterhoofd hebben we de volgende lijst opgesteld met de vijf meest gemaakte fouten.
1. Aanbouw of bijbouw en de (on)juiste vergunning
In de regelgeving wordt er onderscheid gemaakt tussen aan- of uitbouwen en bijbouwen. Als je garage een directe verbinding met je woonhuis heeft dan wordt er gesproken over aan- of uitbouw, maar als er geen directe verbinding is met het huis (er is een aparte toegangsdeur) dan wordt er gesproken over een bijgebouw. In de regelgeving gelden er andere voorwaarden en regels voor een bijgebouw.
In sommige gevallen kan een garage zonder vergunning worden gebouwd voornamelijk wanneer er sprake is van een kleine aan- of uitbouw aan de achterzijde van het huis, maar het beste is om te kijken op omgevingsloket.nl en de stappen daar te doorlopen.
Het eindresultaat mag overigens niet zijn dat je tuin voor meer dan de helft wordt volgebouwd, een eventueel schuurtje dat er al stond meegerekend.
TIP - Mogelijk is het bouwen van de garage vergunningsvrij, maar dat wil niet zeggen dat je de buren 'zomaar' mag opzadelen met een soort Chinese muur. Overleg dus altijd eerst ook met de buren.
2. Probeer nooit te besparen op het materiaal
Probeer altijd aan de lange termijn te denken bij het bouwen van een garage, ook bij het aanschaffen van de materialen. Een garage is iets waar je op de lange termijn nog steeds plezier van wilt hebben. Bespaar dus niet op noodzakelijke materialen, maar kies juist voor materialen waar de vakman ook mee wilt werken.
Je wilt bijvoorbeeld niet dat het dak na een aantal jaar gaat lekken. Door voor hoogwaardige dakbedekking te kiezen voorkom je toekomstige lekkages.
Onderaan deze pagina hebben we alle benodigde materialen voor het bouwen van een garage voor je op een rijtje gezet. Zo weet je zeker dat je de juiste materialen in huis haalt.
3. Kies niet voor de eerste de beste aannemer
Het kiezen van de juiste aannemer is lastig. Waar baseer je immers je keuze op? Prijs? Een goed gevoel? Snelheid? Wellicht laat je al deze factoren meespelen, het is in ieder geval belangrijk om niet zo snel mogelijk een keuze te maken. De, op papier, goedkoopste en snelste aannemer kan achteraf ook de duurste en langzaamste blijken te zijn.
Realiseer je goed dat een aannemer wekenlang bij je over de vloer zal komen, kies dus een aannemer die met je meedenkt en waarmee je op een lijn zit. Daarnaast moet je goed letten op:
- Of de aannemer is aangesloten bij Bouwgarant.
- Of de aannemer werkt met onderaannemers. Als er wordt gewerkt met derden is de kans op vertragingen groter.
- Welke referenties de aannemer heeft en probeer deze referenties ook te bezichtigen.
- Of er posten op nacalculatie in de offerte zitten. Hoe minder posten op nacalculatie, hoe beter.
TIP - Om onvoorziene kosten en andere onduidelijkheden te voorkomen, leg je alle afspraken vast. Hoe klein deze afspraken ook mogen zijn.
4. Houd rekening met een grote hoeveelheid aan materiaal
Logistiek is een belangrijk onderdeel in elk bouwproject. Er is namelijk (in de meeste gevallen) een enorme hoeveelheid aan materiaal nodig en deze hoeveelheid aan materiaal is niet eenvoudig met een enkele kruiwagen te verplaatsen. Houdt hier rekening mee. Het is dus bijvoorbeeld verstandiger om het materiaal te laten bezorgen in plaats van het zelf op te halen.
Daarnaast is het onverstandig om materiaal op diverse plaatsen te bestellen, wellicht is dit goedkoper, maar dit kan ook voor logistieke problemen zorgen. Bijvoorbeeld als het ene materiaal er al wel is, maar het andere nog niet.
5. Maak de garage niet te klein
Hoe gek het ook mag klinken, het komt geregeld voor dat een garage te klein wordt gebouwd. Bijvoorbeeld wanneer er een nieuwe (grotere) auto wordt gekocht en deze helemaal niet in de garage blijkt te passen.
Zoals we ook al eerder hebben gezegd, het is belangrijk om goed te weten waarvoor je een garage gaat gebruiken. In het algemeen geldt hoe meer functies een garage heeft, hoe groter een garage wordt. Let wel op dat er geen enorme ‘schuur’ kan worden gebouwd, je hebt in de meeste gevallen namelijk te maken met omwonenden en dan spelen zaken als ruimtelijke beleving, schaduwhinder etc. ook een rol.
Benodigde bouwmaterialen
Welke materialen heb je nodig voor het bouwen van een garage?
Het bouwen van een garage is een grote klus, waarbij je veel materialen nodig hebt. Op BouwmaterialenKopen.com hebben we alle benodigde materialen voor het bouwen van een garage beschikbaar. En voor alle materialen geldt een laagste prijsgarantie. Hieronder geven we per categorie aan welke materialen er nodig zijn. Mocht je vragen hebben over de materialen neem dan contact met ons op.
FUNDERING
Een gedegen fundering is van groot belang. Nadat de fundering is gestort kan de vloer gestort worden. Zorg ervoor dat er tussen het beton en het zand een folie komt zodat het gestorte beton niet in de zandbodem opgenomen wordt.
- Vurenhouten balken en latten in verschillende diktes.
- Hoge kwaliteit bouwfolie.
- Big bags met beton zand/grind.
- Het juiste portland cement.
- Bouwstaalmatten in verschillende wijdtes.
- Betonstaven met de juiste lengte.
MUREN
Een garage kan bestaan uit een binnenmuur en buitenmuur, maar dit is niet noodzakelijk. Wanneer je bijvoorbeeld voor een enkele muur kiest dan zal je waarschijnlijk kiezen voor metselstenen. Wil je een aparte binnenmuur? Dan zou je kunnen kiezen uit een binnenmuur van goedkope betonblokken bijvoorbeeld.
- Kalkzandsteen, metselstenen of betonblokken in verschillende maten.
- Metselcement, lijm en metselmortel beschikbaar.
TIP - Bij de keuze van de materialen zijn ook onderhoudskosten van belang: steen heeft veel minder onderhoud nodig dan hout. Neem ook de schilder kosten mee in je overweging.
DAK
De materialen die wij in deze categorie aanbieden zijn uitsluitend geschikt voor een garage met plat dak.
- Vurenhout.
- Underlayment of OSB platen.
- Als toplaag Nebiprofa glad 6m1.
AFWERKING
Qua afwerking van je garage kan je kiezen uit diverse boeiboorden, dakranden en kozijnen. Deze afwerkingen zijn niet noodzakelijk, maar geven je garage juist meer uitstraling.
- Kozijnen zijn verkrijgbaar in hout, aluminium of kunststof. En je kan kiezen tussen een model met loopdeur, tuindeur met zijlichten, schuifpui of een dubbele schuifpui.
- Qua afwerking kan je kiezen uit vier soorten boeiboord: hout, kunststof, trespa of rockpanel.
- De laatste belangrijke afwerking die je kan kiezen is de dakrand, je kan kiezen uit een aluminum daktrim of een zinken kraal. Beide varianten vind je in de categorie dakrand.
Raadpleeg de productpagina's voor gedetailleerde informatie over afmetingen en prijzen. Je kunt ze eenvoudig vinden met behulp van de zoekbalk of de filters bovenaan de pagina!
Alle hierboven genoemde materialen kunnen binnen vijf werkdagen worden geleverd. Dit betekent dat als je nu bestelt dat deze producten binnen vijf werkdagen bij jou op locatie worden geleverd. Hierdoor kan een garage zeer snel worden gebouwd.
Wat kost het bouwen van een garage gemiddeld?
Het is lastig om aan te geven wat het bouwen van een garage exact kost, dit is natuurlijk onder andere afhankelijk van de omvang van het project, maar gemiddeld genomen (bij een omvang van 15 tot 20 m2) zal het bouwen van een garage ongeveer €15.000 kosten.
Wat het bouwen van een garage in jou geval gaat kosten is dus lastig aan te geven, er zijn namelijk tal van factoren die de uiteindelijke prijs bepalen. Om een idee te geven, de belangrijkste factoren zijn:
- Grootte van de garage
- Materiaalkeuze
- Isolatie
- Fundering
- Afwerkingsniveau
Wat kost het bouwen van een garage als je zelf de materialen online besteld
Als je de materialen zelf regelt dan kan je tot 30% op de totale kosten besparen. Een aannemer verdient namelijk ook op de materialen als hij deze voor jou moet bestellen. Als je de materialen dus zelf regelt kan dit je een flinke besparing opleveren. Wil je weten hoeveel jij kwijt zou zijn aan bouwmaterialen? Gebruik dan dan het formulier hieronder om een prijsopgave aan te vragen.
Het grote voordeel van online bestellen is dat wij werken met een laagste prijsgarantie. Dit betekent dat je de materialen nergens anders goedkoper kunt aanschaffen. Op deze manier heb je gegarandeerd de laagste prijs voor je materiaal en dus de laagste prijs voor uw garage.
Daarnaast kan er ook sneller worden geleverd. Er gaat namelijk nogal wat tijd overheen voordat aannemers al het materiaal hebben ingekocht. Als je kiest om zelf online te bestellen dan worden de materialen binnen 5 werkdagen op locatie bezorgd.
TIP:
Enige kennis van het materiaal is belangrijk, ook op internet. Daarom kan je gebruik maken van onze chatfunctie als je specifieke vragen hebt over het materiaal, bijvoorbeeld als je niet zeker weet welke specie je moet kiezen.