Wanneer begin je met het zoeken van een aannemer?
Allereerst is het belangrijk dat je weet wat je precies wilt van een aannemer. Voordat een aannemer namelijk een offerte kan maken moet hij exact weten wat jouw wensen en eisen zijn. Wij willen je in ieder geval adviseren om rustig de tijd te nemen om zelf al je wensen op papier te zetten. Een grote aan- of uitbouw is een lange termijn investering, probeer dus eventueel ook al met toekomstige wensen rekening te houden.
Normaal gesproken begint men met het zoeken van een aannemer zodra het ‘bestek’, de wensen vertaald in een ontwerp, gereed is. Het is ook mogelijk om een aannemer eerder in te schakelen en mee te laten denken over het ontwerp. In dit geval is het echter een stuk moeilijker om een aannemer (vooraf) uit te kiezen, er kunnen namelijk nog geen offertes worden aangevraagd en aannemers kunnen dus niet worden vergeleken. Wij raden dit dan ook niet aan.
Het belangrijkste advies dat wij in ieder geval kunnen geven is neem de tijd voor het uitkiezen van een aannemer en ga niet over een nacht ijs. Wij hebben al veel ‘horrorverhalen’ over aan- en uitbouw gehoord en vaak is een onkundige aannemer de oorzaak van alle ellende.
TIP - Plan slim. Er zit tijd tussen het zoeken naar een aannemer en het beginnen met bouwen. Je wilt niet in de winterse kou beginnen met bouwen. Beter is om te beginnen met bouwen in maart of april.
Geld besparen: niet alles uitbesteden aan een aannemer
Voordat we je enkele belangrijke tips geven bij het uitzoeken van een aannemer, is het belangrijk om te realiseren dat je beter niet alles aan een aannemer kan uitbesteden. Een aannemer kan alles voor je regelen, maar hier betaal je dan ook wel de hoofdprijs voor. De aannemer verdient dan namelijk niet alleen op uren, maar bijvoorbeeld ook op het materiaal.
Om een idee te geven, als je alle materialen zelf zou regelen en de aannemer alleen het uitvoerende werk zou laten doen, dan kan je al tot 30% besparen op je totale kosten.
Waarom is het goed om niet alles uit te besteden, maar om zelf de regie te houden:
- Sneller bouwen. Als je zelf de materialen online inkoopt dan kunnen de materialen al vaak binnen een week worden geleverd op locatie. Als een aannemer alles in moet kopen dan kan dit zelfs weken duren, een aannemer heeft vaak niet meteen tijd.
- Onafhankelijker bouwen. Als je zelf de materialen bestelt dan weet je zelf ook wat er mogelijk is en ben je niet afhankelijk van de (on)deskundigheid van de aannemer. Je wordt op deze manier een betere ‘sparringspartner’ voor de aannemer, je komt beslagen ten ijs.
- Goedkoper bouwen. Zoals gezegd verdienen aannemers ook op de inkoop van het materiaal, wanneer je alle materialen zelf zou bestellen dan kan je zeer veel besparen op je bouwproject.
TIP - Je kan ook aannemers vergelijken via platformen zoals Werkspot.nl of Casius.nl. Je plaatst je opdracht en aannemers kunnen hierop reageren. Wij raden dit alleen aan voor kleinere projecten.