Product toegevoegd

Wil jij je eigen fundering gaan leggen? Lees onze tips en leer hoe je dit prijsbewust kunt doen!

Wij bestaan al sinds 1944 en hebben dus al bijna 80 jaar ervaring

Al meer dan 2.200 reviews ontvangen met een gemiddelde score van 8.7

wij hebben al meer dan 10.000 producten verkocht voor het maken van een fundering

Laatste update: 14 februari 2024

Fundering maken van beton

Hoe maak je een fundering van beton?

Een fundering is de essentiële bouwsteen van elke woning. Of het nu een grote villa of een klein tuinhuisje betreft, een stevige fundering biedt stabiliteit en beveiliging. Wij laten je hier stapsgewijs zien hoe je eenvoudig een fundering aanlegt.

De fundamentele basis zorgt ervoor dat het bouwwerk gelijkmatig over de grond verdeeld wordt, waardoor het structureel stevig en stabiel blijft. De bouwgrond waarop je gaat bouwen kan bestaan uit verschillende materialen, zoals klei, leem of rots. Minder goede bouwgrond bestaat uit grind, zand en veen. Bij dit soort grond is het raadzaam om te investeren in een met staal versterkte fundering die er voor kan zorgen dat de werkende krachten gelijkmatig over het oppervlak verspreid worden.Hierdoor blijft de constructie schokbestendig en stabiel op haar plaats liggen. Daarnaast biedt een dergelijke constructie ook extra veiligheid doordat ze structurele beweging voorkomt en toelaat dat er langere tijd met plezier gewoond kan worden. Een juiste manier van funderen is daarom van cruciaal belang bij alle bouwprojecten; door de juiste maatregelen toe te passen kan je garanderen dat je altijd een solide basis hebt onder je voeten.

Stappenplan voor het maken van een fundering

In het stappenplan gaan we je stapsgewijs uitleggen hoe je een fundering van beton kunt maken

Stap 1: Meten 

Allereerst is het van belang dat je de grond die je wilt gaan funderen afgebakend hebt met een touw of koord en iets wat je in de grond kunt steken zoals tentharingen. Deze koorden dienen als hulpmiddel om de juiste vorm en grootte van de fundering te bepalen. Nadat je alle maten precies hebt gezet, zijn ook de zijden duidelijk waarop je verder gaat met het bouwen van de betonvloer.

Stap 2: Graven 

Graaf het oppervlak vervolgens uit tot een diepte van 30 centimeter, met daarbij rondom 10 centimeter extra ruimte voor de bekisting. Zorg ervoor dat je de grond uitgraaft op een manier waardoor het gebied een vlakke oppervlakte krijgt, zodat je de bekisting makkelijk kunt plaatsen.

Stap 3: Vulmiddel toevoegen

Om de uitgraving waterdicht te maken, breng je een laag van 15 cm dikte aan van een mengsel van ongewassen kiezel en zand, deze combinatie vormt immers het meest effectieve vulmiddel. Dit vulmiddel zorgt er namelijk voor dat vocht niet kan opstijgen. Zorg dat deze laag goed gedicht en aangestampt is, zodat er geen water gecollecteerd kan worden in eventueel lege ruimtes.

Stap 4: De kuil bekisten

Nu het vulmiddel erin ligt kan je de kuil gaan bekisten met houten planken. Met behulp van allerlei meetinstrumenten zoals een waterpas, echo key of laser kunnen alle houten planken met precisie worden bevestigd waardoor er uiteindelijk een perfecte bekisting ontstaat.

Stap 5: De bekisting plaatsen

De bekisting wordt geplaatst op de uitgegraven kuil. De bekistingsplanken moeten even hoog zijn als de fundering. De planken aan de buitenkant worden met stutpalen gesteund. Gebruik ook hiervoor weer een waterpas om te controleren of de planken loodrecht en horizontaal staan. Als de randen later zichtbaar zijn, kan er een driehoeklijst aan de bekistingsplanken worden gespijkerd. Hierdoor krijg je een afgeschuinde betonrand.

Stap 6: De hoeken v/d fundering maken

Vervolgens maak je de hoeken van de fundering door ook daar planken  te bevestigen. Maak deze alvorens op maat, zodat ze perfect passen. 

Stap 7: Bouwfolie leggen

Dan is het tijd voor het echte fundatiewerk. Hiervoor begin je eerst met het leggen van bouwfolie met 2 mm dikte.

 

Stap 8: Afstandslatten en een wapeningsmat leggen

Op het folie leg je vervolgens de afstandslatten met daarbovenop weer de wapeningsmat. Later zal deze mat dan door het beton geheel worden omsloten. Gebruik je meer dan één mat? Geen probleem, je moet dan alleen iedere mat met drie rijen elkaar laten overlappen.

 

Stap 9: bekisting vullen met je betonmengsel

Om de bekisting op te vullen gebruik je een betonmengsel. Prepareer hiervoor eerst je betonmengsel, mocht je niet weten hoe dat moet kijk dan even op de product pagina van het door jou bestelde cement. Belangrijk is wel dat je mengsel een stevige samenhang heeft. Dit beperkt het ontstaan van luchtbubbels. Echter om er zeker van te zijn dat jouw fundering geen luchtbubbels heeft is het belangrijk dat je het betonmengsel aandrukt met een schop

Stap 10: Het betonmengsel gladstrijken 

Het aangedrukte betonmengsel kan vervolgens gladgestreken worden met bijvoorbeeld een richtlat. Je doel is om een zo egaal mogelijk resultaat te behalen. 

 

Stap 11: Afwerking van de materialen

Aangekomen bij de laatste stap van het gehele project. Na één dag kan de bekisting worden verwijderd. Om het betonnen oppervlak te beschermen, is het noodzakelijk dat het, na het verwijderen van de bekisting,  gedurende drie tot zeven dagen wordt afgedekt met een afdekzeil of -folie. Zorg er wel voor dat het oppervlak enigszins vochtig blijft, zodat het oppervlak niet te snel droogt. Verder dien je het betonnen oppervlak te impregneren, zodat de latere houten constructie wordt beschermd tegen vocht.

 

Dan is nu je fundering helemaal af!  

Wil je meer informatie over het maken van een fundering?

Lees dan ook onze andere kluspagina ( Fundering maken ) voor een uitgebreide uitleg over hoe je precies een fundering kunt maken.