Door de WKB verandert het bouwproces, als ook de rollen en verantwoordelijkheden. We leggen uit wat dit inhoudt.
Er zijn tijdens de bouw 4 rollen, namelijk:
- Opdrachtgever (klant)
- Bouwbedrijf/aannemer
- Gemeente
- Kwaliteitsborger
1. Rol van opdrachtgever
Als opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor het aanvragen van de omgevingsvergunning. Dit doe je bij het Omgevingsloket van de overheid. Vaak wordt dit onderdeel in de praktijk uitbesteed aan de architect die de bouwtekening maakt, echter blijf jij als opdrachtgever hiervoor verantwoordelijk.
Daarnaast ben je verantwoordelijk voor het aanstellen van de kwaliteitsborger en het uitkiezen van de aannemer. Ook moet je het afgeronde dossier Bevoegd Gezag, inclusief stempel en handtekening van de kwaliteitsborger, overhandigen aan de gemeente. Binnen 10 werkdagen moet de gemeente een officieel antwoord geven. Indien het akkoord is, mag je het bouwwerk in gebruik nemen.
2. Rol van de aannemer of bouwbedrijf
Voor degene die de werkzaamheden gaat uitvoeren blijven de regels van het Bouwbesluit van toepassing (dit is onveranderd). Dit betekent dat de bouwer de bouwtekening en de constructieberekening opvolgt. Het verschil bij de Wet Kwaliteitsborging is dat de aannemer/bouwbedrijf moet aantonen dat hij het ontwerp van de architect en berekening van de constructeur heeft gevolgd. Tijdens en na afloop van het bouwproject controleert de kwaliteitsborger het werk van de bouwer.
Ook moet de bouwer een consumentendossier bijhouden. In dit dossier staat informatie over bijvoorbeeld het leidingwerk, verwarmingsinstallatie, sanitaire voorzieningen, brandveiligheid, ventilatiesysteem, elektrische installatie, energie & milieuprestaties van het bouwwerk, constructieberekening, bouwtekeningen, garantieverklaringen, kwaliteitsbepalingen en meer. De overheid laat het aan de ‘markt’ over wat er precies in het consumentendossier moet komt, waarbij zij verwacht dat alle betrokken partijen hiervoor een slimme oplossing verzinnen.
3. Rol Gemeente
Voor de gemeente verandert er veel door de Wet Kwaliteitsborging. Veel controletaken worden overgenomen door de kwaliteitsborger. Wat onveranderd is dat de gemeente de controles op de ruimtelijke toetsing blijft uitvoeren. Zoals controles aan de hand van het Bestemmingsplan, milieu eisen en Welstandseisen & Ruimtelijke Ordening.
4. Rol kwaliteitsborger
De kwaliteitsborger is verantwoordelijk voor het bijhouden van het dossier Bevoegd Gezag. Hij of zij toetst zowel voor, tijdens als na de bouw of de werkzaamheden volgens het Bouwbesluit zijn uitgevoerd. Na afronding van het bouwproject geeft de kwaliteitsborger zijn goedkeuring en voegt een stempel toe aan het dossier Bevoegd Gezag. Het dossier wordt vervolgens door de opdrachtgever bij de gemeente ingediend.