1. Verbouwing financieren bij aankoop
Bij de aankoop van een nieuwe woning heb je de mogelijkheid om een verbouwing mee te financieren. Je wilt misschien de badkamer vernieuwen, de woonkamer uitbouwen of een draagmuur verwijderen. Deze kosten kan je gelijk meefinancieren bij de aankoop van je woning.
Het voordeel van de verbouwing financieren tijdens de aankoop van je nieuwe woning, is dat je vaak een extra financiering kan afsluiten bij dezelfde hypotheekverstrekker. Zo heb je alles op één plek geregeld. Immers het verbouwen van een huis geeft een waardevermeerdering.
Deze waarde verhoging is eenvoudig in de eerste fase van de verbouwingsplannen te checken. Zodra je de plannen hebt opgesteld, kan je hiervoor een taxatierapport laten opstellen, welke aangeeft wat de beoogde waarde van de woning is na de verbouwing. Op basis hiervan zal een hypotheekverstrekker vaak het geld voor de verbouwing toekennen aan de hypotheek.
2. Bouwdepot aanvragen
Voor de financiering van je verbouwing kan je een bouwdepot aanvragen. Hypotheekverstrekkers hebben namelijk ook een bouwdepot hypotheek. In dit depot wordt een deelbedrag van de hypotheek gereserveerd wat benodigd is voor de verbouwing te financieren. Zodra je de aannemer moet betalen, wordt dit bedrag uit het bouwdepot bekostigd. Vraag jouw hypotheekverstrekker om meer informatie hoe dit precies in zijn werk gaat.
3. Verbouwing huis financieren met eigen spaargeld
Een verbouwing huis financieren kan ook met eigen middelen, zoals je weggelegde spaargeld. Dit is vrijwel de meest voor de hand liggende optie als je een bestaande woning hebt, waar je een kleine verbouwing aan wilt uitvoeren. De bankrente voor spaargeld is de laatste jaren flink gedaald. Sterker nog, als je een bedrag van meer dan zo’n 30 duizend euro op je spaarrekening hebt staan, moet je zelfs fiscale rente hierover betalen. Je spaargeld investeren in een verbouwing is hoe dan ook een slimme zet. Omdat je huis door de verbouwing namelijk meer waard wordt. En je natuurlijk geniet van het mooie resultaat!
4. Overwaarde gebruiken voor verbouwing
De verbouwing financieren met overwaarde van je huis wordt veel gedaan. Zeker als je al jaren geleden je woning hebt gekocht en een deel van de hypotheek hebt afgelost, dan kan je vaak redelijk eenvoudig de overwaarde gebruiken voor verbouwing. Je woning is dan meer waard dan het huidige openstaande bedrag van de hypotheek. Je krijgt hiervoor een extra hypotheek van de bank.
Dit is ook het moment dat je kan overstappen (mits je voldoet aan de voorwaarden) naar een andere hypotheekverstrekker of bij je huidige bank een meer gunstige hypotheek kan krijgen. De mogelijkheden voor overwaarde gebruiken voor verbouwing zijn groot. Bespreek deze met je huidige hypotheekverstrekker of bank. En wees daarbij alert dat de verbouwing een verbetering is voor je woning, waardoor deze meer waard wordt.
5. Hypotheek verhogen voor verbouwing
De huidige hypotheek verhogen voor verbouwing is ook een optie. Echter raden wij dit pas aan te doen wanneer de verbouwingskosten meer dan 25 duizend euro bedragen. De afsluitkosten voor de uitbreiding van je hypotheek zijn al behoorlijk aan de hoge kant, namelijk rond de duizend euro. Bovendien kan je de hypotheek pas uitbreiden wanneer de hypothecaire inschrijving bij het Kadaster hoger is dan je huidige hypotheek.
Wanneer je jouw hypotheek wilt verhogen voor energiebesparende doeleinden, dan kan je tot maximaal 106% van de woningwaarde lenen. Bovendien is dit bedrag ook fiscaal aftrekbaar. Wel op voorwaarde dat het extra bedrag voor de komende 30 jaar op jaarlijkse basis wordt afgelost.
6. Tweede hypotheek voor verbouwing financieren
Naast de verbouwingshypotheek kan je ook een tweede hypotheek nemen om de verbouwing te financieren. Voor het afsluiten van een tweede hypotheek kan je vrijwel altijd terecht bij je huidige geldverstrekker. Zeker als je al een deel van je huidige hypotheek hebt afgelost en je meerwaarde in je woning hebt. Deze ruimte kan gebruikt worden voor de tweede hypotheek. Vergeet ook bij een tweede hypotheek afsluiten niet de kosten die je hiervoor maakt. Je krijgt namelijk weer te maken met de notaris-, taxatie-, advies en bemiddelingskosten.
7. Persoonlijke lening voor verbouwing financieren
Naast het afsluiten van een (extra) verbouwingshypotheek en eigen spaargeld gebruiken heb je nog een laatste optie, namelijk een persoonlijke lening afsluiten om de verbouwing te financieren. Bij goedkeuring van een persoonlijke lening, ontvang je gelijk het aangevraagde bedrag op je bankrekening gestort. Van dit bedrag kan je de facturen van de aannemer betalen en de inkoop van de materialen bij Brok Bouwmaterialen doen. Wanneer je rechtstreeks bij Brok Bouwmaterialen de verbouwing benodigdheden online besteld bespaar je tot wel 40% op de materiaalkosten.
Het voordeel van een persoonlijke lening is dat de rente fiscaal aftrekbaar is, wanneer je het geld gebruikt voor de verbetering van je woning als ook energiebesparende maatregelen doorvoert. Je moet dan wel aantoonbaar maken dat het geleende geld is geïnvesteerd in de verbetering en verbouwing van je woning.
Wil je niet gelijk aan een financiële instelling vastzitten? Dan kan je nog overwegen om onderhands te lenen bij vrienden of familie.
8. Combineer de financieringsopties met elkaar
De allerlaatste manier die we bespreken voor een verbouwing financieren, is een mix van genoemde opties. Je kan bijvoorbeeld je spaargeld gebruiken als aanvulling op een tweede hypotheek of bouwdepot hypotheek. Ook kan je nog onderhands geld lenen van je familie wanneer een verbouwingshypotheek niet voldoende is.