Product toegevoegd

Inmiddels hebben wij al meer dan 15.000 klanten geholpen bij hun eigen project

Al meer dan 2.800 reviews ontvangen waarbij 95% van onze klanten ons aanbeveelt

Al ruim 1.000.000 betonblokken verkocht voor verschillende bouwprojecten

Laatste update: 11 april 2024, Bron: Constructieshop.nl 

De Omgevingsvergunning

Wel of geen vergunning nodig bij uw klus?

Je wilt je huis verbouwen, een aanbouw plaatsen of een bijgebouw in de tuin bouwen. Je vraagt je daarbij af of je voor de klus wel of geen vergunning moet aanvragen. Dit geldt zowel voor een verbouwing van je huis, een serre-aanbouw of een schuur en garage op je erf. Het is niet altijd eenvoudig om erachter te komen wanneer je een vergunning moet aanvragen of wanneer je vergunningsvrij mag verbouwen. We leggen je uit waarom en wanneer je een omgevingsvergunning nodig hebt.

Omgevingsvergunning of vergunningsvrij bouwen

Bij iedere verbouwing reist de vraag of je een omgevingsvergunning nodig hebt of dat je vergunningsvrij kan bijbouwen of verbouwen. Heb je bijvoorbeeld een omgevingsvergunning nodig bij een bijgebouw zoals een schuur of garage? De regels inzake de omgevingsvergunning zijn niet altijd even duidelijk.

Er zijn bijvoorbeeld verbouwingen waarbij je altijd een vergunning nodig hebt. Dit is het geval bij een voorgevel verbouwing, dakopbouw en dakterras. Dit zijn constructies die zichtbaar zijn vanaf de publieke ruimte. Je hebt ook altijd een omgevingsvergunning nodig bij het verbouwen van recreatiewoningen en beschermd stadsgezicht.

Er zijn echter ook verbouwingen waarbij je zonder omgevingsvergunning toch mag aanbouwen en bijbouwen. Houd er dan rekening mee dat de constructie binnen de afgesproken regelgeving valt.

Zodra je iets wilt bouwen op je eigen grondstuk moet je eerst weten of je vergunningsvrij of met een vergunning bouwen moet. Als je vergunningsvrij mag bouwen betekent dit dat je geen omgevingsvergunning hoeft aan te vragen. Dit scheelt je niet alleen veel tijd, maar ook kosten. Een vergunning aanvragen duurt tenminste 8 weken. Ook kost het geld, want je moet de benodigde documentatie aanleveren, zoals een bouwtekening en een constructieberekening. Deze moet je laten maken door een architect.

Omgevingsvergunning bij een bijgebouw: schuur of garage

Er zijn drie constructies die onder de noemer bijgebouw vallen. Dit is een aanbouw, uitbouw en bijgebouw. Voor vergunningsvrij bouwen van een bijgebouw zijn er regels opgesteld waar jij je aan moet houden. De belangrijkste zijn dat je bij vergunningsvrij bouwen een maximale oppervlakte van 30 m2 mag bebouwen. Het bouwwerk mag nooit buiten de 4 meter gebouwd worden en er is een maximale hoogte van 30 cm boven de grens tussen de begane grond en de eerste bouwlaag. Daarnaast mag het bouwwerk nooit meer dan 50% van het achtererf in beslag nemen.

 

Aanbouw en uitbouw vergunningsvrij bouwen

In november 2014 heeft er een aanpassing plaatsgevonden op het besluit omgevingsrecht. Deze wijziging heeft tot positief gevolg dat er meer mogelijkheden zijn om aan- en uitbouwen van bestaande gebouwen en bijgebouwen in het achtererfgebied vergunningsvrij te bouwen. Voor het plaatsen van bijvoorbeeld een schuur in een tuin is daarom geen vergunning nodig.

Er is een verschil in de vergunningen voor een aan-/uitbouw en een bijgebouw. Wat is het verschil? Een gebouw dat aan de woning vastzit is een aanbouw of uitbouw, waarbij je vergunningsvrij kan bouwen onder bepaalde regels. Dit is bijvoorbeeld een serre, bijkeuken, carport of garage. Een bijgebouw is alleen van buitenaf bereikbaar, waarvoor andere regels van toepassing zijn. We lichten de regels kort toe. Heb je hier nog vragen over, dan kan je altijd Brok Bouwmaterialen om advies vragen.


Regels vergunningsvrij aanbouwen

Wanneer jij je aan de volgende regels houdt, mag je zonder vergunning een aanbouw of uitbouw in de achtertuin doen.

Bouw slechts één woonverdieping op de grond. Een vergunning is nodig om op het dak van een andere woonlaag te bouwen.

Het doel van de aanbouw moet zijn om het woongenot te vergroten. Dit mag logisch lijken, maar het verhindert dat je bijvoorbeeld een winkel opent in de nieuwe aanbouw.

Houd een buffer van één meter aan tussen de aanbouw en de openbare weg of het groen. Je kunt soms aan de zijkant van een hoekhuis bouwen zonder vergunning. De eis is dat het zij-erf niet grenst aan de openbare weg of groenstrook. Je moet ook één meter ruimte voorzien tussen de aanbouw en de voortuin (voorerf), en tussen de aanbouw en het erf van de buurman.

Het bouwwerk mag niet meer dan de helft van de tuin in beslag nemen. Met een eventueel schuurtje dat er stond meegerekend.

De aanbouw mag niet hoger dan 4 meter zijn.

De uitbouw mag niet hoger zijn dan 30 cm boven de eerste woonlaag en het mag sowieso niet boven het huis uitsteken. Verder mag de aan- of uitbouw niet dieper zijn dan 2,5 meter vanaf de gevel waartegen deze gebouwd is.

Zorg ervoor dat de aanbouw of uitbouw in goede staat is en er mooi uitziet. De welstandscommissie keurt het idee namelijk niet vooraf goed. Indien het eindresultaat onaantrekkelijk is, kan het voorkomen dat je de aan- of uitbouw moet afbreken.

Maak alleen een aan- of uitbouw aan een permanente woning wat geen monumentwaarde heeft. Voor een aanbouw aan een recreatiewoning of een beschermd stadsgezicht is altijd een vergunning nodig.

Volg de bouwvoorschriften, die technische minimumnormen voor de bouw voorschrijven, zoals veiligheid, sterkte, milieu, comfort en energiegebruik. De regels in het bouwbesluit zijn voor leken vaak moeilijk te begrijpen. Raadpleeg indien nodig een architect, bouwkundig ingenieur of aannemer.


Vergunningsvrij bijbouwen: losse schuur of garage

Er zijn twee typen bijgebouwen. De eerste is een bijgebouw binnen 4 meter van het hoofdgebouw, jouw woning dus. Het tweede type bijgebouw wordt gebouwd buiten de 4 meter grens. Een bijgebouw mag je alleen op het achtererfgebied bouwen, waarbij jij je moet houden aan het bouwbesluit.

De regels voor een los bijgebouw (zoals een schuur of garage) of losse overkapping lijken sterk op de bouwregels voor het aan-/uitbouwen. De verschillen zitten vooral in de maximale hoogte en het te bebouwen oppervlak. Nummers 1, 2, 3 en 4 van vergunningsvrij aanbouwen gelden ook voor vergunningsvrij bijbouwen. Daarnaast zijn de onderstaande regels ook nog van toepassing.

De totale oppervlakte van het bijgebouw of overkapping mag maximaal 30 m2 in beslag nemen.

Het bijgebouw (buiten 4 meter) mag niet hoger zijn dan 3 meter.

Het bijgebouw (binnen 4 meter) mag niet hoger zijn dan 30 cm boven de 1e

Neemt het bijgebouw 10 m2 of meer in beslag? Houdt dan ook 1 meter vrij tot het buren erf.

Een bijgebouw (buiten 4 meter) moet qua gebruik ondergeschikt zijn aan het hoofdgebouw. Bijgebouw binnen 4 meter mag het gebruik gelijk aan het hoofdgebouw zijn.

Het gebouw moet tenminste 2 schuine dakvlakken bevatten van max. 55 graden.

Houdt het burenrecht in acht.

Je mag niet vergunningsvrij bijbouwen bij een recreatiewoning, monument of bescherm stadsgezicht.

Ook geldt hierbij dat het bouwwerk er goed uitziet en in fatsoenlijke staat verkeerd.

De regels voor een vergunningsvrij bijgebouw zijn uitgebreider. Het ontwerp wordt daarom vaak gedaan door een architect.

Bouwplannen wijken iets af van de regels

Indien de bouwplannen iets afwijken van de genoemde regels, volstaat meestal een ‘lichte vergunning’. Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer de afmetingen iets groter zijn. Of wanneer je dichter bij de buren of het openbaar groen wilt bouwen dan de regels voor vergunningsvrij bouwen voorschrijft.

Voor een bijgebouw tussen de 30 en 50 m2 voldoet vaak een lichte vergunning. Echter kan dit per gemeenten verschillen. Een groot voordeel in vergelijking met een reguliere omgevingsvergunning is dat de welstandscommissie er bij een lichte vergunning niet aan de pas komt. Ook de besluittermijn voor een lichte vergunning is korter, namelijk maar 6 weken in plaats van 8 weken voor een normale vergunning.

 

Omgevingsvergunning voor bijgebouw of aanbouw

Wanneer jouw bouwplannen niet binnen de regels voor vergunningsvrij bouwen valt, dan ben je verplicht om een reguliere vergunning bij de gemeente aan te vragen. De gemeente beslist dan of jouw bouwplannen voldoen aan de bouwverordening, bestemmingsplan, bouwbesluit en de welstandsnota. Voor de aanvraag van een omgevingsvergunning voor een bijgebouw of aanbouw is het aan te raden een architect of aannemer te betrekken. Je hebt namelijk een bouwtekening en constructieberekening nodig bij de vergunningsaanvraag.

Dit is bijvoorbeeld van toepassing wanneer je een bijgebouw wilt maken die groter en hoger is dan de vergunningsvrije regels. Of een aanbouw maakt die dieper dan 4 meter is. Je moet dan bij het Omgevingsloket een omgevingsvergunning aanvragen. Ter verduidelijking, sinds 1 oktober 2010 is de zogenoemde bouwvergunning overgegaan in een omgevingsvergunning. De omgevingsvergunning heeft een aantal vergunningen vervangen, waaronder de bouw-, kap- en sloopvergunning.

Kortom: de omgevingsvergunning is dus de ‘nieuwe’ bouwvergunning. Je vraagt deze aan bij het Omgevingsloket van de overheid. Binnen 8 weken na de omgevingsvergunning aanvraag moet het bevoegd gezag je een antwoord geven. Indien ze geen antwoord geven, dan krijg je  in principe automatisch de vergunning toegewezen.

Je kan dan aan de slag met je klus, waarbij je natuurlijk de bouwmaterialen goedkoop inkoopt bij Brok Bouwmaterialen. Je bespaart daardoor zo’n 30 tot 40% op de kosten van de materialen. Ga je met een kelder onder je woning maken? Kijk dan even op onze andere pagina.