EPS, ook wel ‘Expanded Polystyrene’ genoemd, is een isolatiemateriaal gemaakt van geëxpandeerd polystyreen en wordt ook wel erkend als piepschuim. Het isolatiemateriaal staat bekend om zijn uitstekende isolerende eigenschappen maar ook zijn lichtgewicht doordat het materiaal voor het overgrote deel (98%) uit lucht bestaat.
Dit veelzijdige product biedt voordelen zoals vorstbestendigheid en hoge isolatiewaarden. EPS isolatie is lichtgewicht en geschikt voor diverse bouwtoepassingen, zoals vloeren, muren, zolders en daken.
Het materiaal biedt uitstekende thermische isolatie-eigenschappen, dankzij de stilstaande lucht die opgeslagen zit in de EPS platen. Echter heeft het niet de voordeligste akoestische eigenschappen. Dit houdt in dat het op zichzelf een slechte geluidsisolator is.
Het materiaal is eenvoudig te verwerken en heeft een gunstige prijs-kwaliteitverhouding. De isolatieprestaties van EPS dragen bij aan energiezuinige constructies en een comfortabel binnenklimaat. Aangezien het materiaal 100% recyclebaar is, is het ook nog eens een uitstekende milieuvriendelijke isolatie-optie.
Ook veroorzaakt het geen huidirritatie tijdens de installatie, in tegenstelling tot bijvoorbeeld glaswol.
Verschillende druksterktes
De aanduidingen van druksterkte, zoals 100, 150 of 200, geven aan welke maximale drukbelasting het materiaal kan weerstaan zonder blijvende vervorming. Dit houdt in dat deze cijfers de mate van weerstand tegen druk laten zien, waarbij hogere getallen duiden op een grotere bestendigheid tegen vervorming onder druk. Hierbij is ook het gewicht afhankelijk van de druksterkte.
Veelgestelde vragen
Wat is de levensduur van EPS?
Gemiddeld genomen houden de EPS platen het zo’n 100 jaar vol. Daarna zijn ze volledig (100%) recyclebaar.
Wat is de brandveiligheid van EPS?
EPS heeft van nature beperkte brandwerende eigenschappen. Het materiaal zelf is brandbaar en kan smelten wanneer het wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Om de brandveiligheid te verbeteren, kunnen sommige EPS-platen worden geproduceerd met vlamvertragende toevoegingen. Deze additieven verminderen het risico op ontbranding en minimaliseren de schadelijke gassen die vrijkomen bij verbranding.
Zijn de EPS-platen waterbestendig?
EPS is over het algemeen ongevoelig voor vocht bij normale blootstelling aan water. Het materiaal zelf neemt geen vocht op, wat gunstig is voor toepassingen waar vochtbestendigheid belangrijk is. Het is echter essentieel om op te merken dat bij langdurige blootstelling onder water, water wel het EPS kan binnendringen. In dergelijke gevallen kan de druk van het water ervoor zorgen dat vocht doordringt.
Vragen over EPS Isolatie? Neem Contact met Ons Op!
Heb je nog vragen over het gebruik van EPS Isolatie in jouw project? Neem gemakkelijk contact met ons op via telefoon, e-mail of de online chat. Ons team staat klaar om al je vragen te beantwoorden en je te voorzien van de benodigde informatie voor een succesvolle toepassing.
Op zoek naar andere isolatiemateriaal? Neem dan eens een kijkje op de andere productpagina’s van Isolatie. Zo verkopen wij ook PIR-platen en Biobased isolatiemateriaal
De Brok Service
We bestaan al sinds 1944
Achteraf betalen & betalen in termijnen
Levering in Nederland en België
Aan particulieren & bedrijven